Biološki sat
0

Mozak počne stariti sa 20, grudi sa 35 godina

Sarajevo-x.com
Ne možemo poreći da u jednom trenutku otkucavanje biološkog sata postane glasnije. Tome nisu imune ni žene ni muškarci. Francuski doktori utvrdili su da kvalitet sperme opada već nakon 35 godine, tako da muškarac do 45 već ima puno veće šanse da ne uspije dobiti dijete. A evo kad pojedini dijelovi tijela počinju gubiti bitku s vremenom.

Mozak počinje stariti sa 20

S godinama se smanjuje broj neurona i to tako da od početnih 100 milijardi do 40-e gubimo i do 10.000 dnevno. To dakako utiče na pamćenje, koordinaciju i funkcionisanje mozga. Najveći problem je propadanje izmeđućelijskih prostora koji trebaju omogućiti protok informacija između njih. Crijeva počinju stariti sa 55

Zdrava crijeva omogućavaju balans između štetnih i "dobrih" bakterija. Ali nivo tih "korisnih" značajno opada nakon 55. Zato počinjemo patiti od slabog varenja i veći je rizik od bolesti crijeva.

Grudi počinju stariti sa 35

Do sredine tridesetih ženske grudi se počinju smanjivati i gubiti na punoći, a areola - prostor oko bradavica se širi. Također, rizik od raka dojke povećava se s godinama, ali nije u vezi sa fizičkim promjenama na grudima.

Mjehur počinje stariti sa 65

Problemi sa mjehurom najčešće se pojave nakon 65. Tada se mjehur počinje nekontrolisano opuštati i stezati, čak i kad nije pun. Žene su osjetljivije na ovu pojavu, posebno nakon menopauze kada uretra - cjevčica kroz koju prolazi urin postaje tanja i slabija, čime je teže zadržati mokrenje. Kapacitet mjehura kod starijih osoba je upola manji nego kod mlađih.

Pluća počinju stariti sa 20

Kapacitet pluća polako se smanjuje još od 20. godine. Do 40. kod nekih se već pojave problemi sa gubitkom daha. Ovo je dijelom zato što se ukrute mišići i rebra.

Glas počinje stariti sa 65

Glas postaje tiši i hrapaviji s vremenom. Kod muškaraca postaje tanji i visočiji, a kod žena niži.

Oči počinje stariti sa 40, baš kao i srce. Jetra je dugovječnija, stari tek od 70., bubrezi nešto prije, od 50 isto kao i prostata. Kosti gube kvalitet od 35. a zubi od 40, piše Daily Mail.

Ljudski mišići gube na snazi od 30, sluh od sredine 50-ih godina, a koža već iza 20. Okus i miris počinjemo gubiti sa 60, problemi s plodnošću kod žena pojavljuju se već sa 35, a koža počinje stariti sa 30 godina.

Vezani članci