Zdravlje
0

Mitovi o zdravoj ishrani

Sarajevo-x.com
Crveno meso može pospješiti razvoj kancerogenih ćelija, slana hrana nije dobra za bubrege, a suviše krompira u ishrani može povećati rizik obolijevanja od dijabetesa. Stručnjak za ishranu Alan Aragon ove konstatacije smatra mitovima i želi ih jednom zauvijek opovrgnuti.

Mit broj 1. – Hrana bogata proteinima štetna je za bubrege

Godine 1983. naučnici su otkrili da hrana bogata proteinima može naštetiti. Međutim, nekoliko godina kasnije danski naučnici su dokazali da konzumacija hrane bogate proteinima, u određenim količinama, neće naškoditi dobroj funkcionalnosti bubrega.

Mit broj 2. – Crveno meso pospješuje razvoj kancerogenih oboljenja

Godine 1986. japanski stručnjaci su tokom eksperimenta nad laboratorijskim miševima otkrili da sastojci crvenog mesa mogu pospješiti razvoj kancerogenih ćelija. Od tada, urađene su mnoge studije kako bi dokazale vezu između crvenog mesa i raka, međutim, nijedna od njih to nije uspjela do kraja dokazati.

Mit broj 3. – Sol uzrokuje probleme sa krvnim pritiskom i bubrezima

Četrdesetih godina prošlog stoljeća, dr. Walter Kempner sa Univerziteta Duke postao je poznat po tome što je pacijente sa problemima krvnog pritiska liječio restrikcijom soli. Kasnije studije pokazale su da redukcija soli može pomoći prilikom smanjenja hipertenzije. Međutim, studije i stručnjaci nikada nisu napomenuli da ljudi sa normalnim krvnim pritiskom nemaju nikakve potrebe za smanjenjem normalne količine soli u svojoj ishrani.