Provjerite ih kod ljekara
1

Manje poznati simptomi koji ukazuju na rak jednjaka, a javljaju se dok jedete

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Tačan uzrok raka jednjaka nije poznat, ali konzumiranje alkohola, cigareta, pretilost i nezdrava ishrana mogu povećati rizik od ovog stanja. Stoga, nije loše poznavati manje poznate simptome koji će ukazati na ovu vrstu raka.
Cancer Research iz Velike Britanije uputio je simptome na koje posebno moramo obratiti pažnju.

Poteškoće s gutanjem

Poteškoće s gutanje poznat je još pod nazivom disfagija, a javlja se dok jedete ili pijete. Može da zahvati usta ili grlo te jednjak. Također kao posljedica javlja se gušenje ili kašalj. Osim toga, pretjerano lučenje sline može biti ukazivati na ovaj problem.

Česte probavne smetnje i žgaravica

Žgaravica koja se javlja tokom dana može biti vrlo jasan znak da imate ozbiljnih zdravstvenih problema. Pored toga, bolne probavne smetnje koje se javljaju u gornjem dijelu stomaka upućuju na mogućnost raka jednjaka.

Bol u grlu ili iza prsne kosti

Bolovi u grlu ili iza prsne kosti također su jedan od znakova raka jednjaka. Ukoliko osjetite jako peckanje iza prsne kosti ili između lopatica, to vam može pogoršati gutanje i sasim tim uzrokovati dodatne probavne smetnje. Ostali simptomi uključuju vraćanje hranje, promuklost, iskašljavanje krvi, kašalj koji ne prestaje i tamnu stolicu.