Preporuka stručnjaka
0

Malo alkohola umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Sarajevo-x.com
Konzumiranje umjerene količine alkohola može imati zdravstvene prednosti, a smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 moglo bi biti jedna od njih, pokazala je nova studija, piše "Los Angeles Times".

Istraživači su pratili 38.031 muškarca koji nisu imali dijagnozu dijabetesa i raka. Praćene su promjene u njihovim navikama pijenja alkohola tokom godina. Nakon četiri godine, oni koji su malo konzumirali alkohol (od nula do 4,9 grama dnevno), te to povećali do umjerenog stepena (pet do 29,9 grama dnevno) imali su značajno manji rizik od dijabetesa tipa 2 u usporedbi sa ljudima koji nisu povećavali stepen konzumacije alkohola.

Umjereni konzumenti alkohola također su imali znatno manji rizik od dijabetesa tipa 2, u odnosu na one koji konstantno konzumiraju samo male količine alkohola. Oni koji umjereno piju alkohol imaju barem 25 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2.

No, kod onih čiji je prosjek 30 i više grama alkohola dnevno nije zabilježeno nikakvo smanjenje rizika od bolesti. Naravno, prije nego otvorite bocu vina, imajte na umu preporuku stručnjaka:

"Konzumacija alkohola nosi čitav niz rizika ali i koristi za pojedinca. O tome valja voditi računa".

Studija je objavljena u januarskom broju časopisa "Diabetes".