Istraživanje
7

Loše vijesti stvaraju veći stres kod žena nego kod muškaraca

Klix.ba
Istraživači sa Univerziteta u Montrealu u Kanadi su otkrili da loše vijesti, kao što je vijest o ubistvu, mijenjaju način na koji žene odgovaraju na stresne situacije.

Žene su tokom testiranja stvarale više hormona stresa ukoliko su čitale negativne vijesti u novinama. Istraživanje, koje je urađeno na 60 osoba, je pokazalo da se kod muškaraca ne događa ništa slično.

Naučnici su napravili novine sastavljene od negativnih vijesti, uključujući saobraćajne nezgode i ubistva, i neutralnih vijesti, kao što su filmske premijere. Muškarci i žene su čitali negativne ili neutralne priče, a onda su radili test za stres. Tokom cijelog istraživanja je mjeren nivo kortizola, hormona stresa.

"Iako same priče nisu povećavale nivo stresa, žene su postajale aktivnije, što je utjecalo na njihov psihološki odgovor na kasnije stresne situacije", rekla je Marie-France Marin,članica grupe istraživača.

Nivo kortizola kod muškaraca je ostao nepromijenjen.

Naučnici vjeruju da je razlog ovakvih rezultata činjenica da su žene prirodno bolje u identificiranju opasnosti za svoju djecu, što utječe na način na koji odgovaraju na stres.