Britanska istraživanja
0

Loše navike roditelja djecu čine debljom

FENA
Odnosi između roditelja i djece istog spola tokom prvih godina života mogli bi da budu glavni faktor u razumijevanju gojaznosti kod djece, pokazali su rezultati istraživanja grupe britanskih naučnika s univerziteta u Plimutu.

Istraživanje tokom koga je tri godine praćeno 226 porodica pokazalo je da se ne radi samo o nasljednim faktorima, već i o odnosima i slici koju dijete ima o svom roditelju istog spola i njegovom ponašanju vezanom za ishranu.

Naučnici su zaključili da su djevojčice čije se majke svrstavaju među "gojazne osobe" u kliničkom smislu izložene većoj opasnosti da imaju problema s tjelesnom težinom u djetinjstvu, kao i dječaci čiji su očevi gojazni ili imaju problema s viškom kilograma.

Istraživanje je, međutim, pokazalo da ta povezanost ne postoji između majki i njihovih sinova, kao ni između očeva i kćerki, na osnovu čega se može zaključiti da na pojavu gojaznosti kod djece više utječu loše navike nego genetika.

Tim naučnika iz Plimuta ističe da istraživanje daje dragocjene informacije za sprečavanje pojave gojaznosti, prije svega u Velikoj Britaniji, gdje je njena stopa jedna od najvećih u Evropi.