Zdravlje
10

Krompir je jednako važan kao i zeleno povrće

Klix.ba
Jesti bijelo povrće jednako je važno kao i jesti zeleno, za koje najčešće smatramo da je zdravije, tvrdi se u novom istraživanju.

Često bježimo od krompira unaprijed ga proglašavajući nezdravim. Međutim, istraživači kažu da ga ne trebamo izbacivati iz prehrane, jer je on za naš organizam jednako važan kao i ono "obojeno" povrće.

Bijelo povrće, što uključuje karfiol, luk, gljive ili repu, doprinosi unošenju veoma važne količine hranjivih tvari i vlakana u organizam.

Tim sa Univerziteta Purdue u Indiani kaže da je bijelo povrće zaboravljeni izvor hranjivih tvari.

Profesor Connie Weaver kaže da je veoma važno imati na umu da boja povrća nije nužno povezana sa njegovom nutritivnom vrijednošću. Weaver napominje da su generalno preporuke da se svakodnevno konzumira tamnozeleno i narandžasto povrće, ali da ne treba izostavljati ni bijelo, koje je generalno bogato vlaknima, kalijem i magnezijem, piše magazin Advances in Nutrition.