Istraživanje
0

Korištenje aspirina smanjuje rizik od raka

SRNA
Korištenje uobičajenih lijekova poput aspirina radi prevencije raka uskoro bi moglo da postane praksa, pokazala su najnovija istraživanja.

Rezultati ovih istraživanja su predstavljeni na skupu "Granice prevencije raka" u Bostonu prošle sedmice, prenosi časopis "New Scientist".

Studije pokazuju da korištenje aspirina drastično smanjuje rizik od pojave kolorektalnog raka (raka debelog crijeva i rektuma) kod ljudi koji imaju genetske predispozicije za razvoj ove vrste bolesti.

Istraživanje provedeno na 861 ispitaniku sa Linčovim sindromom (nasljedna forma kolorektalnog raka), koji su više godina uzimali po dvije tablete aspirina dnevno, pokazalo je da je ovaj lijek efikasan u prevenciji raka.

Peter Rothwell sa Univerziteta Oxford kaže da će aspirin, koji je do sada korišten kao preventiva od kardio-vaskularnih oboljenja, ubuduće steći važnost i u oblasti prevencije raka.

Rothwell je ranije ove godine utvrdio da uzimanje dnevne doze aspirina od minimalno 75 miligrama u periodu dužem od pet godina za 34 odsto smanjuje rizik od umiranja kod oboljelih od svih oblika raka. 

Kod raka pluća, na istraživanju provedenom na uzorku od 152 aktivna ili bivša pušača, korišćenje lijeka iloprost značajno je smanjilo nepravilnosti u ćelijama kod nepušača, ali ne i kod onih koji aktivno puše.
Ovaj lijek je sintetička verzija prirodnog molekula zvanog prostaciklin, koji može suzbiti rast i razvoj ćelija raka.

Jack Cuzick sa Wolfson instituta preventivne medicine u Londonu kaže da bi kod žena sa predispozicijama da obole od raka dojke korišćenje lijeka tamoksifena moglo značajno smanjiti mogućnost razvoja bolesti.

Cuzick i njegove kolege dokazali su u studiji da korištenje tamoksifena, jeftinog lijeka koji se već koristi u liječenju raka dojke kod žena sa visokim rizikom od oboljevanja može značajno smanjiti koncentraciju ćelija raka, što smanjuje pojavu najčešćeg oblika raka za 63 odsto.

"Tamoksifen može imati i nus-pojave, ali za žene kod kojih se utvrdi da imaju visok rizik od oboljenja, ovo može biti prihvatljivo", rekao je Cuzick.

Srodni lijekovi iz grupe aromatoznih inhibitora, takođe, pokazuju redukciju pojave raka za 65 odsto.

Cuzick kaže da je osobe sa visokim rizikom od obolijevanja, osim pregledom mamografom, moguće otkriti i drugim metodama.
Nekoliko grupa naučnika otkrilo je u svojim istraživanjima da pet do 10 odsto zdravih žena, koliko ih ima gustinu tkiva grudi preko 75 odsto, imaju oko četiri puta veće šanse da im se u narednih 10 godina razvije rak dojke.

List prenosi da će otkrića prevencije raka jeftinim lijekovima biti od velikog značaja za zemlje u razvoju, gdje od raka sada ima više oboljelih nego od malarije, side i tuberkuloze zajedno.

Procjenjuje se da bi više od 2,4 miliona života moglo biti spašeno svake godine koristeći ove jeftine lijekove za prevenciju raka. 

Studija pokazuje da čak 26 od 29 lijekova koji daju rezultate u prevenciji raka, nisu patentirani, što znači da bi troškovi liječenja mogli biti ispod 100 dolara po osobi.