Zdravlje
6

Koliko trudnice trebaju biti zabrinute

Klix.ba
Svaki ljekar savjetuje buduće majke da prekinu pušiti, izbjegavaju svježi sir te da se hrane zdravije, no trudnice trebaju pripaziti i na način na koji održavaju svoj dom, jer se i u njemu nalazi mnogo toga što može naštetiti nerođenoj bebi.

Eksperti Royal koledža napravili su listu stvari na koje bi trudnice trebale pripaziti:

  1. Tave za prženje

Trudnice trebaju izbjegavati tave za koje se hrana lijepi, zbog materijala od kojeg se te tave prave, a koji može biti opasan po zdravlje nerođene bebe. Veće količine mogu uzrokovati manji rast beba.

  1. Kućni poslovi

Većina žena koristi slobodno vrijeme za dovršavanje kućanskih poslova, no trudnice te obaveze trebaju prepustiti drugima. Problem se krije u hemikalijama koje se nalaze u proizvodima za čišćenje. Upravo one mogu izazvati astmu u starijoj dobi kod djece.

  1. Tepisi i zavjese

Nove zavjese i tepisi izgledaju kao dobra ideja za uređenje doma pred dolazak bebe, ali trebate dobro paziti koje materijale kupujete, jer mogu sadržavati hemikalije za koje je utvrđeno da utječu na razvoj djeteta. Izbjegavajte kupovinu tepiha za koje kažu da su otporni na mrlje, tvrde eksperti.

  1. Hrana pakovana u plastici

Eksperti s Royal koledža tvrde kako vam neće mnogo pomoći prelazak na organsku hranu tokom trudnoće, jer i neorganska hrana sadrži minimalnu količinu pesticida koji su strogo kontrolirani. No, budućim majkama se savjetuje da izbjegavaju plastična pakovanja, jer sadrže hemikaliju bisfenol A, koja negativno utječe na imuni sistem beba.

  1. Bebe

Stručnjaci savjetuju da izbjegavate krečenje i farbanje tokom trudnoće, jer hemikalije iz boja ulaze u vašu krv kada dišete, što može utjecati na nervni sistem te izazvati glavobolje i mučninu.

  1. Šminka

Koristite je minimalno ili nikako, jer miks šminke sadrži 175 hemikalija koje su povezane s rizikom po nerođene bebe. Te hemikalije utječu na promjenu hormona u tijelu majke, što direktno može utjecati na razvoj bebe.