Zdravlje
26

Koliko puta sedmično treba vježbati da se uoči razlika?

Klix.ba
Mnogi od nas nemaju predstavu koliko im je zaista potrebno vježbanja kako bi ostali u formi pa se pitaju je li dovoljno dvaput sedmično ili treba čak pet.

Srećom, nauka ima odgovor na ovo pitanje, a on se neće svidjeti onima koji imaju problem s motivisanjem sebe na treniranje.

Shawn Arent, stručnjak Univerziteta Rutgers, kazao je da postoji ogromna razlika između treniranja dvaput i treniranja triput sedmično.

Iako je bilo kakva fizička aktivnost bolja od nikakve, ako ste već u pristojnoj formi, vježbanje samo dvaput sedmično neće vam mnogo koristiti.

"Treba trenirati minimalno tri dana sedmično, za strukturirani program vježbanja. Tehnički, nešto biste trebali raditi svakog dana, a to 'nešto' znači fizičku aktivnost. Samo se krećite. Svakog dana imamo sve više i više posla, tako da nas sjedenje odvlači od aktivnosti", istakao je.

Ako naprimjer vježbate sat dnevno i onda ostatak dana sjedite - posljedice po vaše zdravlje su grozne. Nedavna studija ukazala je upravo na to. Potrebno je da budete aktivni i na drugim mjestima osim dok trenirate.

Zanimljiva je razlika između vježbanja dvaput i triput sedmično, a ona ima veze s učestalošću kojom stimulišete svoj organizam. Tri dana treninga sedmično donose značajne dobitke, a s vremenom poželite da progres bude i veći, a trening češći. Vježbate li dvaput sedmično, ne očekujte prevelike rezultate jer to nije dovoljno često za pozitivne zdravstvene ishode.