Zdravlje
0

Klamidija oštećuje spermu

Sarajevo-x.com
Prema novim istraživanjima, spolno prenosiva bolest klamidija vrlo je opasna i može dovesti do neplodnosti čak i kod muškaraca. Ova bolest je poznata po tome da je "tiha" jer ima nekoliko suptilnih simptoma koje većina ljudi zanemari.

Prema novim istraživanjima, klamidija ne prouzrokuje neplodnost samo kod žena već i kod muškaraca, izvijestio je u ponedjeljak Metro.co.uk.

Poznato je kako ova spolno prenosiva bolest prouzrokuje velike probleme ženama, a manifestira se blagim i gotovo zanemarivim simptomima, ali novim istraživanjima otkriveno je kako ni muškarci nisu pošteđeni.

Klamidija, u slučaju da se ne liječi, može prouzročiti potpunu neplodnost.

Analizirajući spermu 143 muškarca, doktori pod vodstvom Jose Fernandeza sa Univerziteta La Coruna u Španiji, otkrili su kako klamidija uveliko utječe i na muškarce.

Neplodni muškarci čija je sperma bila oštećena klamidijom, imali su infekciju mokraćnih kanala, a nivo oštećenosti sperme bio je tri puta veći nego kod zdravih muškaraca.

Sposobnost spermatozoida da se brzo kreću te oblik i dimenzije bili su znatno reducirani. Ipak, nakon terapije antibioticima, svojstva sperme su se poboljšala za 36% u četiri mjeseca, ali liječnici i dalje upozoravaju na opasnosti ove bolesti.