Istraživanje Univerziteta Oxford
47

Kanabis ne ublažava bol nego ga čini podnošljivijim

Klix.ba
Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta Oxford, kanabis ne ublažava bol nego ga čini podnošljivijim.

Naučnici su otkrili da psihoaktivni sastojak u kanabisu ne smanjuje intenzitet bola nego da ga čini podnošljivijim. Skeniranja mozga su otkrila da sastojak THC smanjuje aktivnost u regijama povezanim sa emocionalnim aspektima bola.

THC je imao snažan efekt na neke pacijente, dok su drugi iskusili samo manju razliku.

Vodeći istraživač dr. Michael Lee smatra da kanabis ne djeluje kao konvencionalni lijek protiv bolova. On je rekao da su neki ljudi reagovali dobro na njega, dok su drugi osjetili malo ili nikakvo olakšanje.

"Snimci mozga pokazuju slabo smanjenje u moždanim regijama koje imaju veze sa osjetom bola. To je ono što vidimo kod upotrebe lijekova poput opijata. Kanabis zapravo ima efekt na emocionalnu reakciju na bol", kazao je dr. Lee.

U istraživanju je učestvovalo 12 zdravih ljudi. Dobili su tabletu koja sadrži THC ili placebo. Potom im je na kožu utrljana krema kako bi se izazvala bol. Nekima je stavljena obična krema, dok su drugi dobili kremu koja izaziva osjećaj peckanja.

Istraživanje je provedeno još tri puta, jer je svaka metoda primijenjena na svakom od volontera. Pacijenti su imali i četiri MRI testa kako bi se pokrila svaka kombinacija.

"Od učesnika istraživanja smo tražili da opišu intenzitet bola, koliko je pečenje bilo jako i koliko im je smetalo. Otkrili smo da oni koji su uzeli THC nisu prijavili promjenu u intenzitetu, ali im je bol manje smetao", kazao je Lee.

Istraživače je najviše interesovala veza između desne amigdale i dijela korteksa koji se zove primarna senzomotorna regija. Snaga ove veze kod volontera je u korelaciji sa različitim efektima THC-a na bol koji su volonteri iskusili.

To znači da bi se moglo predvidjeti kome bi kanabis mogao koristiti u slučaju bola.

Kanabis je droga B klase, što znači da ju je ilegalno imati u posjedu ili prodavati. THC može opustiti one koji ga koriste, ali može uzrokovati i halucinacije te učiniti ljude paranoičnim.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Pain.