{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako spriječiti i kako liječiti mamurluk

S
31.12.2010. u 17:15
0
17
Kako spriječiti i kako liječiti mamurluk
0
Kako spriječiti i kako liječiti mamurluk
Zdravice u toku novogodišnje noći mogu završiti neželjenom, ali čestom posljedicom - mamurlukom. Iako se svi stručnjaci slažu u jednom - ne treba pretjerivati s alkoholom, kada se to ipak desi, ostaje nam da vam prenesemo korisne savjete kako što prije stati na noge.
Amerikanac Wayne Curtis je autor knjige "And a Bottle of Rum: A History of the New World in Ten Cocktails", piše za magazin "The Atlantic" i predavač je na temu mamurluka. Živi i radi u New Orleansu.

"Svako ima svoj omiljeni način", kaže Curtis i dodaje da je pokušao s većinom narodnih lijekova, od ispljuskivanja lica vodom do zamotavanja glave u kupus.

"Doručkujem nešto masno - par jaja, hrpu krompira, neki sok od paradajza, sa ili bez vodke", otkriva on i objašnjava kako preživjeti blagdane bezbolno: "Fokus nije na količini, već kvalitetu. Izbjegavajte punč, jer je on sladak, a pun alkohola."

Za jutro poslije Curtis svakako savjetuje jedno piće. Naučno je dokazano da ovaj "lijek" ima efekta, da pomaže tijelu da razgradi toksine i pruža mu mali predah. Curtis predlaže popularni koktel od vodke, soka paradajza i sosova - "Bloody Mary", ili talijanski liker Fernet, poznat po liječenju mamurluka.

Najvažnije je da ne dehidrirate. Curtis onima koji piju alkohol predlaže da cijele noći naizmjenično unose takva pića i vodu, a kao pametniju alternativu vodi ističe sportske napitke ili dodavanje kašičice soli u čašu vode.

Ako vam ništa od navedenog ne pomogne, Curtis predlaže da odete u krevet.

"Ponekad je najbolja opcija da navučete zavjese i skupite se u pozu fetusa. Vrijeme liječi svaki mamurluk", savjetuje na kraju.

Dijetetičarka Sarah Vaughn iz Nashvillea vodi daje primat, te naglašava kako treba početi piti vodu i prije nego počnemo piti alkoholna pića. Hrana je također veoma važna prije salijevanja koktela. Hrana će usporiti apsorpciju alkohola u tijelu.

"Ako počnete piti na prazan stomak, alkohol će otići direktno u vašu krv i direktno u glavu. Alkohol povećava uriniranje, što vodi do dehidriranja", objašnjava Vaughn.

Fizijatrica Kirsten Bekker kaže da je najbolje jesti masnu hranu jer se ona duže zadržava u stomaju.

"Mediteranska tradicija je da popijete kašiku maslinovog ulja prije nego što počnete piti alkohol", savjetuje i objašnjava da ne treba brzo piti, jer tijelo probavlja jedno piće u toku jednog sata.

Zlatno pravilo je - ne miješajte pića i prije nego počnete piti opskrbite svoj organizam vitaminima. Ako ipak ne izbjegnete mamurluk, protiv glavobolje će vam uveliko pomoći aspirin, ali lijekove uzmite samo ako ništa drugo ne pomaže.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: