Zdravlje
8

Kako otkriti i riješiti nedostatak vitamina i minerala u organizmu

Klix.ba
Saznajte šta vam vaše tijelo pokušava reći o vitaminima i mineralima koji mu nedostaju.

Ispucale usne

Nedostatak: vitamin B2, preporučena dnevna količina iznosi 1,3 mg za muškarce i 1,1 mg za žene.

Pukotine i ranice oko usana mogu ukazivati na nedostatak vitamina B2, nutrijenta neophodnog za proizvodnju i rast ćelija. Bez njega, tijelo ne može dovoljno brzo obnoviti ćelije kože i sluznice oko usana.

Ovaj vitamin je potreban i za preradu hrane u energiju, a umor i migrene mogu također ukazivati na njegov nedostatak.

Čaša mlijeka dnevno mogla bi riješiti ovaj nedostatak.

Slabo čulo okusa

Nedostatak: cink, preporučena dnevna količina iznosi 5,5 do 9,5 mg za muškarce i 4 do 7 mg za žene.

Nedostatak cinka može utjecati na naše čulo okusa. Koliki tačno nedostatak cinka izaziva promjene u našem organizmu nije poznato. Cink je potreban za proizvodnju enzima u pljuvački i razvoj i održavanje receptora okusa.

Drugi znaci nedostatka cinka mogu biti česte infekcije i slabije zarastanje rana, budući da ovaj mineral ima vitalnu ulogu u funkcionisanju imunološkog sistema i obnovi ćelija.

Rješenje je crveno meso. Govedina ili janjetina su najbolji izvori cinka. Jedna do dvije porcije sedmično bi trebale biti dovoljne. Cinka ima i u indijskim oraščićima, kikirikiju i cjelovitim žitaricama.

Problemi sa stomakom

Nedostatak: vitamin A, preporučena dnevna količina iznosi 0,7 mg za muškarce i 0,6 mg za žene.

Najčešći znak nedostatka vitamina A je neotpornost na slabije infekcije, budući da je ovaj vitamin potreban za proizvodnju zaštitnih površina koje sprečavaju bakterije da ulđu u respiratorni sistem i utrobu.

Jedna mrkva dnevno ili povremeni obrok sa jetricom trebali bi biti dovoljni. Trudnice ne bi trebale jesti jetricu, budući da previše vitamina A može naškoditi fetusu.

Nervoza

Nedostatak: željezo, preporučena dnevna količina iznosi 8,7 mg za muškarce i 14,8 mg za žene. Blijeda koža, ošamućenost i zaobljeni nokti su najčešći znaci nedostatka željeza, dok je nervoza (zajedno sa umorom i lošom koncentracijom) najčešći rani simptom.

Željezo je ključni sastojak crvenih krvnih zrnca i omogućava im da prikupljaju kisik i šire ga po organizmu.

Crveno meso, koštunjavo voće i povrće su dobri izvori željeza. Dodaci ishrani trebali bi se koristiti samo u težim slučajevima nedostatka željeza.

Natečeni zglobovi

Nedostatak: kalij, preporučena dnevna količina iznosi 3,5 mg.

Kalij pomaže regulaciju vode u organizmu, a njegov nedostatak, pogotovo ukoliko je kombinovan sa previše dijetalne soli, može dovesti do visokog krvnog pritiska.

Oko pet porcija voća i povrća dnevno dovoljno je da se osigurate od nedostatka kalija. Banane su posebno bogate ovim mineralom.

Bol u čitavom tijelu

Nedostatak: vitamin D, preporučena dnevna količina iznosi 5 mcg.

Slabe kosti su znak teškog i dugotrajnog nedostatka vitamina D, dok su bol u čitavom tijelu, slabost i umor znak blažeg nedostatka. Učestali bolovi u stopalima, kukovima, leđima i koljenima ukazuju na nedostatak vitamina D.

Vitamin D pomaže u regulaciji minerala kalcija i fosfora, vitalnih za razvoj i održavanje kostiju i mišića. Važan je i za održavanje imunološkog sistema te zaštitu od raka.

Ribe bogate uljem, poput lososa, sardina ili srdela dobar su izvor vitamina D. Također, 20 minuta izlaganja suncu dovoljno je da organizmu osigura potrebnu dnevnu količinu ovog vitamina.