Zdravlje
33

Kako nastaje "pivski" stomak i kako izbjeći debljanje od alkohola

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kada je riječ o mršanju, održavanju normalne tjelesne težine i izbjegavanju dobitka suvišnih kilograma, pored hrane i pića veliku ulogu, zbog kaloričnosti, igra i izbjegavanje alkohola.

Alkoholna pića znaju biti itekako kalorična. Ugljikohidrati i proteini imaju četiri kalorije po gramu, dok masti imaju devet. Alkohol ima sedam kalorija po gramu i procesiran je drugačije od ostalih makronutrijenata koje poznajemo (ugljikohidrati, proteini, masti).

"Naše tijelo alkohol identificira kao toksin i radi ubrzano kako bi ga izbacilo iz organizma", pojašnjava fitness stručnjak Obi Obadike za Bodybuilding.com.

Alkohol, kada govorimo o zdravlju, ima izrazito lošu reputaciju, i to ne samo zbog svoje visoke kalorijske vrijednosti, nego i iz razloga što usporava stopu oksidacije masti u organizmu, odnosno količinu masti koje naše tijelo sagorijeva.

Unos alkohola usporava sagorijevanje masti, pa tako nismo u stanju sagorjeti masti iz druge hrane koju konzumiramo. Alkohol smanjuje količinu leptina u našem organizmu, hormona koji je odgovoran za osjećaj sitosti.

Ukoliko ste ozbiljni u namjeri da smršate, onda je najbolje da alkohol izbjegavate u potpunosti. Ipak, ukoliko nastojite zadržati svoju tjelesnu težinu, a ponekad si i priuštiti poneko piće, onda obratite pažnju na sljedeće:

Izbjegavajte prejedanje

Ovo je veoma važno: nemojte jesti kada ste pijani. Ili, ako to radite, izbjegavajte masne hamburgere i slično te se radije odlučite za neku zdraviju varijantu.

Razlog zbog kojeg se ljudi koji često piju debljaju je uglavnom činjenica što mnogo jedu dok su pijani, jer tada nisu u stanju racionalno sagledati količinu hrane koju unesu. Jedno piće u prosjeku ima 100 kalorija, a ukoliko ih popijete nekoliko i svom dnevnom unosu kalorija dodate i taj zbir - računica je jasna.

Kako biste izbjegli prejedanje nakon alkohola, potrudite se da jedete prije nego počnete piti.

Birajte pića koja sadrže manje šećera

Slatka pića kao što je margarita npr. imaju dvostruko ili tri puta više šećera i kalorija od tekile npr.

Umjesto slatkih koktela, radije izaberite "čista" pića poput votke, crnog ili bijelog vina, piva ili šampanjca.

Sljedećeg dana jedite zdravo

Nakon pijanstva dolazi mamurluk, a sa njim i potreba da ležite na kauču čitav dan uz brzu hranu i spavanje. Bez obzira na to koliko to teško bilo, natjerajte se da ujutro izađete vani u šetnju ili na trčanje. Pijte dosta vode, jedite dosta povrća i voća kojima ćete nadoknaditi sve nutrijente koje ste svom organizmu uskratili noć ranije.

Budite umjereni

Baš kao i u svemu u životu, ključna stvar kada je u pitanju alkohol je umjerenost. Američki institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam savjetuje da bi se muškarci trebali držati količine od maksimalno 14 pića sedmično.