Zdravlje
22

Jeste li ovisni o internetu?

Klix.ba
Sjedite li za računarom do kasno u noć? Jeste li nervozni ukoliko ne možete da se konektujete na internet? Da li vam je internet potreban da biste se osjećali zadovoljni? Ukoliko je odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, moguće je da patite od ovisnosti o internetu.

Istraživači Univerziteta u Kentuckyju (SAD) smatraju da je između 0,3 i 38 posto svjetske populacije ovisno o internetu. Ovisnost karakterizira prekomjerno korištenje interneta, a simptomi se ispoljavaju od promjena raspoloženja, preokupiranosti, nemogućnosti kontrolisanja vremena provedenog na internetu, pa do zanemarivanja društvenog života.

Ovisnost o internetu je veoma teško otkriti, a najviše je raširena u Evropi i Aziji. Samim tim i liječenje od ove ovisnosti je razvijenije na ovim kontinentima, a cilj mu je da nauči ljude da koriste internet umjereno umjesto da potpuno apstiniraju.

Američka pedijatrijska akademija nedavno je izdala smjernice o dječijem korištenju interneta, budući da prekomjerno korištenje društvenih mreža može dovesti do problema sa pažnjom i učenjem, pa do poremećaja ishrane i pretilosti.

Roditelji bi trebali djecu naučiti kako da umjereno koriste internet pomoću uvođenja umjerenih pravila, poput nekorištenja računara u spavaćoj sobi ili ograničenog vremena korištenja.

U Evropi su se već pojavile privatne bolnice koje nude program liječenja ovisnosti o internetu i društvenim mrežama.

Simptomi ovisnosti o internetu

  • Promjene raspoloženja

  • Preokupiranost internetom i digitalnim medijima

  • Nemogućnost kontrolisanja vremena provedenog u korištenju digitalne tehnologije

  • Potreba za više vremena na internetu ili uz novu igru kako bi se postiglo željeno raspoloženje

-Povlačenje ukoliko se ne koristi digitalna tehnologija

  • Zanemarivanje društvenog života
  • Zanemarivanje posla i učenja