Zdravlje
7

Izlječenja od hronične bolesti pluća nema, ali se bolest može držati pod kontrolom

Piše: Š. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Svjetskog dana hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) u Sarajevu je danas građanima omogućen besplatan pregled i spirometrija kako bi se utvrdilo stanje disajnih organa i puteva kod pacijenata koji nose rizik od razvijanja HOBP-a.

Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila Dom zdravlja Centar, kao i Opću bolnicu "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, gdje su organizovani besplatni pregledi građana, te zabilježila proces pregleda pacijenata.

HOBP je podmukla bolest, simptomi su neprimjetni, a pušači kašalj pripisuju normalnom stanju.

Jedna od najpouzdanijih metoda za dijagnosticiranje HOBP-a je spirometrija, test tokom kojeg pacijent ispuštanjem izdisaja u spirometar ljekarima daje do znanja u kakvom su stanju njegova pluća, odnosno koliki je kapacitet pluća.

Spirometrija se preporučuje osobama koje pokazuju barem tri od navedenih simptoma: kašljanje i iskašljavanje tokom dana ili veći dio dana, ostajanje bez daha tokom obavljanja i najlakših fizičkih aktivnosti te ukoliko je osoba pušač i ima više od 40 godina.

Spirometrija je bezbolan pregled tokom kojeg ljekar od pacijenta traži da duboko udahne, a zatim izdahne što je moguće snažnije u cijev koja je povezana na uređaj koji se zove spirometar, a koji mjeri količinu zraka koju osoba može izdahnuti i brzinu kojom ga izdiše.

Pored spirometrije, ukoliko je neophodno, ljekar od pacijenta može zatražiti da uradi dodatne preglede, kao što je rendgen ili CT pluća ili test gasova u arterijskoj krvi.

HOPB je, prema riječima specijaliste porodične medicine Nataše Trifunović, ireverzibilno stanje. Kada se jednom ustanovi da pacijent boluje od HOBP-a, izlječenja nema, ali se bolest može držati pod kontrolom.

Faktori koji uveliko doprinose razvoju HOBP-a su dugotrajno i prekomjerno pušenje, kao i učestalo izlaganje zagađenom i ustajalom zraku.

Pacijentima se ponajviše savjetuje da prestanu pušiti i više vremena provode na čistom zraku kako bi se prevenirala bolest.

Pacijentica Aida Obralija dugogodišnji je pušač te je preglede tokom radnog vijeka redovno vršila u sklopu sistematskih pregleda. Pošto se nedavno penzionisala, odlučila je sama brinuti o svom zdravlju te je, nakon što je saznala za akciju pregleda pluća, odlučila posjetiti Dom zdravlja Centar i uraditi pregled.

Iako dugogodišnji pušač, Aida priznaje kako nema velikih problema sa zdravljem, nalaz spirometrije je zadovoljavajući, a ona otkriva kako je davno usvojila naviku jedenja voća nakon cigarete, kako bi vitaminima anulirala štetan utjecaj nikotina.

Jednom kada se ustanovi da osoba ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća prelazi se na liječenje i terapiju koja bolest ne može izliječiti, ali može olakšati simptome i usporiti napredovanje bolesti, spriječiti i tretirati komplikacije te pokušati pacijentima poboljšati kondiciju i sveukupno zdravlje.

U BiH ne postoji tačna procjena broja oboljelih, dok u svijetu godišnje od ove bolesti premine i do 2,9 miliona ljudi.

Vezani članci