Zdravlje
6

Hrana iz mikrovalne ima lošu nutritivnu vrijednost i previše konzervansa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Naučnici su zabrinuti zbog sve veće upotrebe mikrovalne pećnice za pripremanje hrane, budući da ona emituje radijaciju koja je opasna ukoliko se mikrovalna često koristi, a hrana koja dolazi u plastičnim posudama ima slabu nutritivnu vrijednost.

Tvrdnje naučnika da hrana iz mikrovalne može ozbiljno utjecati na ljudsko zdravlje dolaze zbog nekoliko razloga.

Prije svega, plastične posude u kojima se nalazi već spremljena hrana za podgrijavanje tokom tog procesa otpušta kancerogene otrove, izvještava Daily Mail.

Naučnici su također zabrinuti i zbog konstantne izloženosti radijaciji koja se emituje iz mikrovalnih koja može uzrokovati probleme s koncentracijom, energijom i spavanjem.

"Dodatni otrovi stvaraju dodatni pritisak na probavni i imuni sistem ljudskog organizma. Mogu imati štetan utjecaj na plodnost, hormonalni balans, krvni pritisak, kardiovaskularni sistem, raspoloženje, čak i libido", rekao je nutricionista Rick Hay.

Hrana iz mikrovalne također ima i manju nutritivnu vrijednost te nerijetko sadrži prevelike količine šećera, soli, hemikalija i konzervanasa.

Nutricionisti preporučuju da hranu, ako se ipak odlučite za jela iz mikrovalne, prije podgrijavanja prebacite iz plastične u staklenu ili keramičku posudu.