Istraživanje na 400 žena
1

Hemoterapija u trudnoći ne šteti zdravlju bebe

Klix.ba
Trudnice koje imaju rak mogu ići na hemoterapiju bez bojazni da će to naštetiti njihovoj još nerođenoj djeci, tvrdi se u novom istraživanju.

Istraživanje sugeriše da žene koje su podvrgnute tretmanu hemoterapije tokom trudnoće ne bi trebale roditi djecu koja imaju urođene mane ili neke druge zdravstvene probleme.

Stotine trudnica s dijagnozom raka svake godine su bile suočene sa odlukom šta napraviti, podvrgnuti se hemoterapiji ili na prvo mjesto staviti bebu koju nose u stomaku.

Neke od njih su čak donosile i drastične odluke, poput one da abortiraju, posebno u ranoj trudnoći, dok su se neke odlučivale na liječenje tek kada se beba rodi.

Međutim, naučnici u Njemačkoj kažu kako nema potrebe za prekidanjem trudnoće, odgađanjem liječenja ili odlukom da koriste slabije lijekove, jer postoji mala mogućnost da će beba biti ugrožena na bilo koji način.

U istraživanju u kojem je učestvovalo više od 400 žena iz cijele Evrope, a kojima je bio dijagnosticiran rak dojke tokom trudnoće, gotovo pola njih je prošlo hemoterapiju dok im je beba bila u stomaku. Nakon toga je utvrđeno da bebe 197 žena iz ove grupe nisu pretrpjele bilo kakvo oštećenje koje se može povezati sa lijekovima protiv raka.

Ono što je također utvrđeno je to da su bebe čije su majke bile na hemoterapiji tokom trudnoće rođene sa manjom tjelesnom težinom, ali da nisu imale nikakve zdravstvene probleme, navodi magazin The Lancet Oncology.