Rezultati istraživanja
1

Gubitak čula mirisa može nagovijestiti ozbiljnu bolest u budućnosti

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gubitak čula mirisa mogao bi biti znak upozorenja buduće Alzheimerove bolesti, navedeno je u nedavnoj studiji objavljenoj u Neurology, medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju.

Oni koji nose gen APOE4 imaju veći rizik i od razvoja Alzheimerove bolesti i od gubitka sposobnosti otkrivanja mirisa, navodi se u nalazima.

"Testiranje sposobnosti osobe da detektuje mirise može biti koristan način za predviđanje budućih problema sa spoznajom", rekao je autor studije Matthew S. GoodSmith sa Univerziteta u Chicagu u časopisu u kojem se govori o rezultatima istraživanja.

"Iako je potrebno više istraživanja da se potvrde ovi nalazi i odredi koji nivo gubitka mirisa bi predvidio budući rizik, ovi rezultati bi mogli biti obećavajući, posebno u studijama koje imaju za cilj da identifikuju osobe koje su u riziku od demencije u ranoj fazi bolesti", također je rekao.

U studiji je više od 865 učesnika popunilo dvije kućne ankete, rađene u razmaku od pet godina, koje su mjerile njihovu sposobnost otkrivanja i prepoznavanja mirisa. U istim intervalima, također su polagali testove vještina kako bi procijenili svoje pamćenje i kognitivne funkcije.

Učesnici su također dostavili uzorke DNK kako bi istraživači mogli utvrditi da li nose gen APOE4. Oni koji su imali gensku varijantu imali su 37 posto manje šanse da otkriju mirise od onih koji nisu, otkrili su istraživači.

Smanjeno čulo mirisa prvi put je uočeno između 65. i 69. godine. Ta grupa je također pokazala "brži pad u svojim vještinama razmišljanja", navodi se u nalazima studije.

Dr. Shailaja Shah, gerijatrijski psihijatar na Carrier Clinic u New Jerseyju je za Fox News kazala: "Njuh, ili čulo mirisa, opada normalnim starenjem. Međutim, do danas postoji dosta studija koje ukazuju na rano opadanje osjetila njuha kod neurodegenerativnih bolesti kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i frontotemporalna demencija".

Iako je gen APOE4 faktor rizika za razvoj Alzheimerove bolesti, Shah je istaknula da neće svi ljudi s tim genom razviti demenciju.