SAD
0

FDA odobrio vakcinu za gripu H1N1

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u utorak je objavila da je odobrila četiri tipa vakcina protiv virusa gripe H1N1, čija se distribucija diljem SAD-a očekuje čim prve zalihe budu raspoložive, za oko četiri sedmice.
  • Današnje odobrenje dobra je vijest za odgovor naše zemlje na virus H1N1. Ta će vakcina pomoći da se pojedinci zaštite od ozbiljnog obolijevanja i smrti od gripe, kazala je povjerenica FDA Margaret Hamburg.

Proizvođači vakcine su CSL Limited, MedImmune LLC, Novartis Vaccines i Diagnostics Limited, te Sanofi Pasteur Inc., i svi imaju dugu povijest proizvodnje sigurnih vakcina protiv sezonske gripe, navodi u saopćenju FDA.

Prva ispitivanja na odraslima pokazala su da vakcina za H1N1 stvara snažan imunološki odgovor kod većine zdravih odraslih osoba u roku od osam do 10 dana, jednako kao i kod cjepiva za sezonsku gripu.

U toku su klinička ispitivanja cjepiva, kako bi se odredila optimalna doza vakcina za djecu.

Osobe s po život opasnom alergijom na jaja, ili neki drugi sastojak vakcine, ne bi se trebale vakcinisati, navodi FDA, te dodaje da su sudionici kliničkih ispitivanja dobro podnosili vakcinu.