Zdravlje
898

Eksperti za san: Početak radnog vremena prije devet sati ujutro je mučenje za ljude

Klix.ba
Britanski eksperti za spavanje i san objavili su novu studiju u kojoj tvrde da je radno vrijeme koje počinje prije devet sati za ljude do 55 godina jednako mučenju.

Prisiljavanje radnika da rade od devet od 17 sati je iscrpljujuće i stresno, te rezultira nedostatkom sna, tvrdi dr. Paul Kelley koji je vodio istraživanje.

"Ne možemo promijeniti naš 24-satni bioritam. Ne možete naučiti da se budite u određeno vrijeme. Vaše tijelo će se harmonizirati prema Suncu, a vi niste svjesni toga jer o tome izvještava hipotalamus, a ne vid. Ovo se odnosi i na zatvore i bolnice gdje ljude probude rano i daju im hranu koju ne žele. Lišavanje sna je mučenje", rekao je Kelley.

Istakao je kako društvo mora promijeniti početak radnog vremena u poslu i školama kako bi se uskladilo s bioritmom ljudi. Firme koje prisiljavaju radnike da počnu raditi rano ujutro narušavaju njihov bioritam i samim tim nastaju zdravstveni problemi kod uposlenika.

"To je veliki problem društva. Radno vrijeme bi trebalo biti od 10 ujutro, a od devet tek kada napunite 55 godina. Vaša jetra i srce imaju različite obrasce i vi ih prisiljavate da ih mijenjaju. To je međunarodni problem. Svi pate, a ne moraju", rekao je.

Nedostatak sna utječe na pamćenje i potiče na korištenje alkohola i droga. Također, uzrokuje ljutnju, anksioznost, frustracije, impulsivno ponašanje, debljanje, visok krvni pritisak, stres i mentalne probleme. Posebno osjetljiva kategorija su mladi.

"Djeca bi trebala dolaziti u školu oko 11 sati kako bi bila naspavana i opuštena. Dopuštanje učenicima da ostanu duže u krevetu unaprijedit će rezultate na testovima za 10 posto", rekao je.

Mlađa djeca se prirodno bude ranije, što znači da bi djeca do 10 godina mogla ići u školu od 8:30 sati. Ali djeca od 16 godina trebaju imati početak nastave u 10 i 11 sati, tvrdi. Kada budu imali dovoljno sna, učit će bolje i imati manje problematično ponašanje.

U Srednjoj školi Monkseaton u North Tynesideu (Velika Britanija) utvrdili su da su rezultati učenika povećani sa 34 na 50 posto nakon što je vrijeme nastave pomjereno na 8:50, odnosno 10 sati. Ministarstvo obrazovanja Velike Britanije objavilo je kako su škole slobodne da same određuju vrijeme nastave.