SAD
0

Doktori koriste placebo bez pacijentovog znanja

Sarajevo-x.com
Anketa je pokazala da polovina američkih liječnika u liječenju pacijenta koristi placebo lijekove- preparate vitaminskog sadržaja koji nemaju ljekovito svojstvo.

Veliki broj liječnika nema iskren odnos prema pacijentu, jer pacijent ne zna da uzima placebo umjesto pravog medikamenta, otkriva AP u rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo 1200 američkih liječnika specijalista.

"Ovo je uznemirujuće saznanje. To se protivi doktorskoj etici", rekao je Franklin G. Miller, direktor programa za etička istraživanja u američkom Nacionalnom institutu za zdravstvo koji je proveo anketu.

Placebo lijekovi, nazvani još i "šećernim pilulama" daju se pacijentima koji imaju bolesti uzrokovane psihološkim stanjima, i u dosta se slučajeva ta terapija pokazala efikasnom, posebno kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, nesanicom i depresijom.

No, sad se postavlja pitanje koliko je etično to raditi bez pacijentovog znanja, ali doktori tvrde da u većini slučajeva placebo nema efekta ako ljudi znaju da ne dobijaju pravu terapiju.