Zdravlje
70

Djevojka se zarazila HIV-om u salonu za uređivanje noktiju

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Nevjerovatno, ali istinito: jedna se 22-godišnjakinja iz Brazila inficirala virusom HIV-a ni manje ni više nego u salonu za uređivanje noktiju, putem instrumenata i pribora za manikuru.

Iako su stručnjaci i ranije upozorili kako je ovakav i sličan način prenošenja HIV-a izuzetno rijedak, te da je šansa za infekciju izuzetno niska, ipak se dešava.

Kada su joj dijagnosticirali HIV, djevojka je bila u stadiju uznapredovale infekcije. Pokazalo se kako nije bila u prilici da se zarazi na drugi način, budući da su detaljni nalazi krvi pokazali kako se djevojka virusom HIV-a zarazila prije nekih desetak godina. Ona je pojasnila kako je pribor za manikuru već godinama dijelila sa svojom rodicom za koju se naknadno otkrilo kako je HIV pozitivna.

Virus HIV-a se može prenijeti nezaštićenim seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom (seksualnim odnosom bez kondoma), dijeljenjem inficiranih igala, preko majke na dijete (rođenjem i dojenjem), prilikom transfuzije krvi zaražene osobe i sl. Virus se prenosi isključivo tjelesnim tekućinama kao što su krv, sperma, vaginalni ili analni sekret, te majčino mlijeko.

Dr. Brian Foley iz Los Alamosa kaže kako ovaj slučaj ne bi trebao izazvati paniku među ljudima, budući da je ovaj slučaj toliko "egzotičan", te da je šansa za zarazu ovakvim putem zapravo svedena na minimum.

"HIV se ne prenosi običnim i svakodnevnim kontaktom, poput korištenja istog pribora za jelo, zagrljajima ili ukoliko pijete iz iste čaše. Ovaj slučaj je toliko rijedak i on ne bi trebao dizati paniku, već poslužiti tome da ljudi osvijeste kako zajedničko korištenje bilo kakvih predmeta koji mogu doći u kontakt sa krvlju može dovesti do povećanog rizika za infekciju virusom HIV-a ili hepatitisa C", kazao je dr. Brian Foley.

Sličnog je mišljenja i dr. Michael Brady, koji smatra da je ovo izuzetno neobičan slučaj.

"Ne vjerujem kako ovaj slučaj treba promijeniti osnovnu poruku koju mi nastojimo stalno prenijeti, a to je da je najbolja prevencija šitrenja HIV-a upravo korištenje kondoma i redovno testiranje na virus", poručio je dr. Brady.