Genetske modifikacije za duži život
3

Djeca starijih očeva i djedova žive duže

Klix.ba
Prema posljednjim istraživanjima američkih naučnika, odgađanje očinstva pruža neke prednosti u preživljavanju, jer su potomci starijih očeva i djedova genetski programirani da žive duže.

Genetski sastav sperme se mijenja sa starosti i razvija se DNK kod koji favorizira duži životni vijek, što se onda prenosi na djecu.

Naučnici su ovu vezu pronašli nakon ispitivanja 1.779 mladih osoba.

Eksperti već neko vrijeme znaju da je životni vijek povezan sa dužinom struktura poznatih kao telomeri, koje se nalaze na kraju hromozoma u kojima je naš genetski kod. Generalno gledajući, kraći telomeri podrazumijevaju kraći životni vijek.

Telomeri štite krajeve hromozoma od nastanka štete. U većini ćelija oni se skraćuju kako godine prolaze, sve dok se ćelije više ne mogu dijeliti.

Međutim, naučnici su otkrili da se u spermi dužina telomera povećava sa godinama. A pošto muškarci svoj genetski materijal prenosi preko sperme, naredna generacija može naslijediti te duge telomere.

Ispitivanjem dužine telomera iz uzoraka krvi je utvrđeno da djeca koja imaju starije očeve, imaju i duže telomere. Dužina telomera je bila još veća ukoliko su djedovi, sa očeve strane, također bili stariji kada su postali očevi.

Nasljeđivanje dužih telomera je posebno bitno za tkiva i biološke funkcije koje podrazumijevaju brz rast ćelija i brzo odumiranje, kao što su imuni sistem, koža i crijeva.