Zdravlje
0

Djeca koja igraju videoigrice imaju mozak kao kockari

Sarajevo-x.com
Posljednja studija koja je proučavala mozak djece koja su intenzivno igrala videoigrice, pokazuje da su njihove moždane ćelije iste kao i kod kockara. Iz tog razloga, pokrenuta je debata o tome da li ova navika treba biti smatrana ovisnošću.

Naučnici su dokazali da djeca koja puno vremena provode igrajući videoigrice imaju uvećan dio mozga koji služi kao centar za stimulaciju mozak onda kada smo nagrađeni za nešto. Ovo znači da je igranje igrica za djecu samo po sebi nagrada bez obzira na to da li gube ili pobjeđuju u igrici.

Israživanje je obuhvatilo 154-ero djece uzrasta od 14 godina koji su bili u odličnom psiho-fizičkom stanju i koji su igrali videoigrice otprilike 12 sati sedmično. Nakon toga njihovi mozovi su bili skenirani i bilježeni su rezultati. Još jedan od rezultata je bio da su djeca mnogo brže donosila odluke u igricama koje su se ticale nekog kockanja, nego prave "akcije" u igrici.

Naučnik sa Ghent Univerziteta u Belgiji, Simone Kuhn koji je bio vođa istraživanja rekao je da je ovo otkriće predmet daljeg istraživanja.

"Uprkos početnim rezultatima koji sugerišu da je igranje igrica ovisnost, mi ćemo nastaviti istraživanja kako bismo izbjegli istraživačke greške", rekao je Kuhn, prenosi Telegraph.

Ukoliko se igranje igrica svrsta u ovisnosti, naredno pitanje koje se nameće jeste koji je tretman i liječenje. Naučnici nisu mogli reći kojom metodom bi liječili, ali su izjavili da im treba bolje razumijevanje procesa da bi imali lijek na duže staze.