Zdravlje
0

Dijete opasne po zdravlje

Sarajevo-x.com
Prolazne hit dijete su veoma privlačne sa svojim obećanjima o brzom gubitku težine i mršavim poznatim ljudima kao sljedbenicima, međutim problem je što su ovakve dijete često nezdrave i ponekad imaju neželjene nuspojave. Aol.com vam predstavlja listu najstrožijih i najapsurdnijih dijeta te poznatih imena koja ih prakticiraju.

Martina vinograd dijeta

Ova dijeta se fokusira na tretmane blatom, ali nećete provoditi dane u spa centru. Morate konzumirati što više tečnih obroka i trpjeti sedmično čišćenje crijeva (klistir). Dijeta koja je preskupa, a ne daje trajne rezultate.

Supa svaki dan dijeta

"Samo supa, svaki dan“ trebao bi biti moto dijete sa čorbom od kupusa, a vjerni sljedbenik je bila glumica Sarah Michelle Gellar poznatija kao Buffy. Supa se pravi od vodenkaste mješavine kupusa, paprike, luka i celera, te se konzumira sedam dana. Gubitak težine ne čudi kada se uzme u obzir da ne jedete praktično ništa. Kilogrami počnu da se gomilaju nakon prestanka dijete.

Trpka dijeta

Pjevačica Beyonce oživjela je interes za ovu dijetu kada je koristila post praćen sokom u cilju mršanja za ulogu u filmu "Dreamgirls“. Sok koji je mješavina javorovog sirupa, limunovog soka i paprike u prahu baš i nije najzdraviji pristup mršanju.

Kisela dijeta

Zbog svojih navodnih svojstava topljena masnoće, dijeta sa grejpom vas obvezuje da pojedete pola grejpa prije svakog obroka. Iako zvuči jednostavno, trebate znati da su vam obroci minijaturni i konzumirate samo 800 kalorija dnevno, te se ova dijeta može nazvati i izgladnjivanjem.

Ludi za kokosom dijeta

Još jedan kandidat među dijetama koje se fokusiraju samo na jednu vrstu hrane je kokos dijeta. Glumica Jennifer Aniston se zaklinjala u efikasnost ovakvog načina ishrane u kojem pijete ogromne količine kokosovog ulja za kojeg se pretpostavlja da ubrzava metabolizam i pomaže vam da brzo izgubite suvišne kilograme. Većina stručnjaka se slaže da biste trebali ograničiti količinu kokosovog ulja u svojoj prehrani jer je bogato zasićenim masnoćama koje mogu da povećaju holesterol u krvi.

Magična pilula dijeta

Kada je pjevačica Britney Spears primjećena sa bočicom tableta za mršanje, histerična kupovina tableta za potiskivanje osjećaja gladi (Zantrex-3) je počela. Zantrex-3 i ostale slične dijetetske tablete možda će vam pomoći pri gubitku težine do neke granice, ali prateći efekti poput nervoze, nesanice, tjeskobe i dijareje i nisu najugodniji.