Zdravlje
51

Dijeta za zdravu spermu: 10 namirnica koje poboljšavaju mušku plodnost

Klix.ba
Dobra dijeta ključna je za razvoj zdrave sperme, tvrde nutricionisti. Petina muškaraca bori se s malim brojem spermija koji su bitni za potomstvo. Ipak, istraživanja pokazuju da je bitniji kvalitet od kvantiteta, a da bi se postigao kvalitet bitna je zdrava ishrana.

"Sjeme sadrži antioksidanse koji čuvaju spermu od slobodnih radikala, a ako je na neki način ovaj prirodni imuni sistem oštećen, to može biti vrlo štetno za spermu. Kako bi se uklonila ta potencijalna opasnost bitno je jesti hranu bogatu antioksidansima", rekla je nutricionistica Isabelle Obert.

Lista namirnica koje pospješuju kvalitet sperme:

1. Paradajz To je najbolji izvor antioksidansa likopena koji poboljšava pokretljivost spermija i njihovu strukturu.

2. Orasi Bogati su masnim kiselinama omega 3. Prema rezultatima istraživanja, potrebno je da muškarci pojedu 75 grama dnevno, što je dobro za vitalnost i oblik sperme.

3. Sjemenke tikve Tikva je bogata cinkom koji igra ključnu ulogu u razvoju sperme i proizvodnji testosterona.

4. Leća To je hrana najbogatija folnom kiselinom koja je bitna za mušku plodnost, ali i za žensku. Muškarci koji uzimaju manje folne kiseline imaju veći rizik od stvaranja hormonalnih poremećaja u spermi.

5. Borovnice Izvanredan su izvor snažnih protuupalnih antioksidansa uključujući kvercetin i resveratrol. Povećavaju broj i kvalitet spermija.

6. Voda Potrebno je piti dovoljne količine vode kako bi i sperma bila dobra. Veće količine vode pomažu boljoj ejakulaciji i proizvodnji sperme.

7. Šipak

Smatra se superhranom zbog velikih količina antioksidansa koji poboljšava cirkulaciju, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i smanjuje upale. Istraživanja pokazuju da je šipak prava bomba za testosteron, poboljšava kvalitet sperme i povećava seksualni nagon i raspoloženje kod oba spola.

8. Tamna čokolada Ovo je bogat izvor aminokiselina koje povećavaju volumen ejakulacije te količinu sperme i pokretljivost.

Dvije stvari kojih se trebate odreći su kofein i dijetalna pića, jer smanjuju količinu sperme, njihovu pokretljivost i oblik.