Vrijedi ih popraviti
54

Danas je Svjetski dan zdravlja: Razmislite o ovih pet navika koje ga narušavaju

I. B.
Ovo su navikea koje narušavaju vaše zdravlje (Ilustracija: Shutterstock)
Ovo su navikea koje narušavaju vaše zdravlje (Ilustracija: Shutterstock)
Koliko vas ima naviku bacati smeće po svom domu? Ovo pitanje možda djeluje zbunjujuće i nerealno jer gotovo niko od nas to ne radi, no zašto onda često izlažemo svoje tijelo strašnim uslovima? Zašto se držimo nekih navika koje znamo da štete našem tijelu?

U čast Svjetskog dana zdravlja koji se, sasvim slučajno, obilježava danas, 7. aprila, donosimo vam neke od navika koje negativno utječu na naše tijelo i um i koje bi trebali promijeniti.

Nezdrava ishrana

Prvi korak ka zdravom načinu života je zdrav način ishrane. Unošenje nezdrave hrane u organizam slično je stavljanju "fejk" goriva u svoje vozilo. S njim možete proći samo ograničeno putovanje, no uskoro ćete ostati bez ičega, a vrlo je moguće i da ćete oštetiti njegovu unutrašnjost.

Isto važi i za naša tijela. Kako biste napravili prvi korak ka poboljšanom načinu života, nezdrave komponente poput takvih namirnica, previše slatkiša, masnoća, previše kofeina, cigareta ili alkohola, potrebno je izbaciti iz svakodnevnih prehrambenih navika. Ipak, naše zdravlje nije samo ono što jedemo i pijemo, već i kada to radimo. Preskakanje doručka, obroci u netipično doba dana, prejedanje, pijenje vode tokom ili odmah nakon obroka, teški obroci neposredno prije spavanja, sve su to neke od stvari koje nisu dobre za naše zdravlje.

Na kraju krajeva, zdrava koža, kosa i općenito dobro zdravlje dolaze uglavnom iznutra. Ovo ukazuje na važnost pravovremene i dobro izbalansirane ishrane. Kako biste vodili dug i zdrav život, u istu dodajete mješavinu proteina, ugljikohidrata, masti, vlakana i tekućine.

Život bez aktivnosti

Sjedilački način života je osnovni uzrok ozbiljnih, dugotrajnih, komplikovanih zdravstvenih rizika. Uz zahtjeve našeg profesionalnog i privatnog života, većina nas obično provodi duge sate sjedeći na jednom mjestu. Pandemija je dodatno doprinijela tome ograničavajući naše izlaske iz kuće. Život bez aktivnosti dovodi do pretilosti što može prethoditi drugim bolestima i tegobama. Također, neaktivno tijelo čini i um neaktivnijim stoga osjećamo hronični umor čak i kada satima ništa ne radimo.

Od ključne je važnosti je da trajnu neaktivnost razbijemo sa nekoliko naleta vježbi. To može biti penjanje uz stepenice nekoliko puta dnevno ili nekoliko mini-vježbi koje možete uraditi u pauzama na poslu, poput istezanja vrata ili leđa. Kako biste ostali u formi odvojite malo vremena za sebe na početku, na kraju ili tokom radnog dana. Za aktivan život preporučuje se i do 10.000 koraka dnevno.

Neadekvatan san

Ovo je često jedan od najpotcjenjenijih faktora zdravlja. Bezbroj studija pokazuje da spavanje manje od 7 sati dnevno može dovesti do brojnih fizičkih i mentalnih problema uključujući one kardiovaskularne i plućne te između ostalog i depresiju. Prosječnom ljudskom tijelu je potrebno 7 do 9 sati neprekidnog ciklusa spavanja dnevno, ovisno o obima fizičkih aktivnosti koje se podnose. Naspavanost povećava budnost, poboljšava radne sposobnosti, fokus i koncentraciju te daje ukupnu dodatnu energiju za razvoj fizičke i mentalne snage i izdržljivosti.

Drugi važan aspekt je vrijeme spavanja. Spavanje u kasne sate ili tokom dana neće biti toliko korisno kao spavanje na vrijeme i rano buđenje. Zaista ima istine u onoj "ko rano rani - dvije sreće grabi", jedna od tih sreća je i dobro zdravlje.

Dehidracija

Oko 60 posto ljudskog tijela je napravljeno od vode, a neki organi sadrže i do 83 posto iste. Nepotrebno je govoriti da je uskraćivanje vode tijelu ravno samoubistvu. Nedovoljna količina vode (u prosjeku 2,5 - 3 litre svaki dan) nije jedini razlog zbog kojeg se naše tijelo može osjećati dehidrirano. Povećan unos kofeina i alkohola također dehidrira vaš organizam, kao i previše zaslađena pića te ista takva, masna i pržena hrana.

Preporučuje se konzumiranje svježeg voća i povrća jer imaju visok nivo vode. Svježe cijeđeni sokovi, smootheiji, mlijeko, zeleni čaj i detoks napici su također neki od odličnih načina da se hidratizirate i rashladite.

Potcjenjivanje stresa

Zamislite ljudsko tijelo, sve njegove dijelove, organe i um kao jednu cijelinu povezanu lancima. Šta se dešava ako izvršite preveliki pritisak na iste? Mislite li da će oni opstati? To može biti ilustracija kako stres utječe na naše mentalno i fizičko blagostanje. Kako kažu, nema smisla naglašavati ono što je izvan naše kontrole, a još spornije je naglašavati ono što se mora učiniti i što je pod našom kontrolom. Postoje različiti načini upravljanja stresom - održavanjem pozitivnog i optimističnog pogleda na život, vježbanjem, jogom, meditacijama, bavljenjem produktivnim hobijima, provođenjem vremena sa voljenim ljudima, prijateljima i slično.

Dakle, nije teško svom tijelu pružiti i ljubav i poštovanje koje zaslužuje, a sigurno je da će nas ono nagraditi čak i dvostruko više.