Zdravlje
0

Cjelodnevni kurs trening za zdravstvene radnike na temu HIV-a i AIDS-a

FENA
U okviru koordiniranog državnog odgovora na HIV, AIDS i tuberkulozu Razvojni program UN-a (UNDP) u saradnji s Ministarstvom zdravstva FBiH i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a razvio je osnovni kurs trening o temi HIV i AIDS za zdravstvene radnike u oblasti primarne zdravstvene zaštite.

Cjelodnevni kurs pod pokroviteljstvom nevladine organizacije Partnerships in Health iz Švicarske trening koji je usmjeren na prevenciju širenja HIV virusa, njegu i liječenje AIDS-a, danas je upriličen i u Domu zdravlja "Dr.Isak Samokovlija“ u Goraždu a predavači su bili dr. Enis Hasanović, ginekolog i Jasna Topalović-Ćetković, infektolog.

"Cilj treninga je razviti sposobnosti, znanja i vještine kod zdravstvenih radnika za njegu i podršku osobama za koje se sumlja ili je potvrđeno da žive s HIV-om i AIDS-om. Također je cilj osposobiti zdravstvene radnike da preveniraju HIV i AIDS te da se suoče s pitanjima stigme, diskriminacije i sigurnosti na radnom mjestu, a ovo je drugi put da se ovo predavanje organizuje u goraždanskom Domu zdravlja“ – pojasnio je Feni dr. Enis Hasanović koji s dr. Topalović-Ćetković čini jedan od devet timova koji su za područje cijele BiH certificirani za ovaj vid edukacije od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a putem UNDP-a i nevladine organizacije "Pertnership in Health“ iz Švicarske.

"BiH spada u visokorizične zemlje za širenje HIV-a i AIDS-a zbog čega za ovim vidom edukacije postoji potreba. Trenutno po uzoru na ostale zemlje zapadnog Balkana i BiH ima nisku stopu prevalence HIV-a i AIDS-a manju od 0,1 posto.

Do 2006. registrirano je 133 HIV pozitivnih osoba dok se kod '92. razvio AIDS, 51 osoba je umrla od AIDS-a. U prošloj godini registrirano je 17 novoinficiranih HIV virusom, kod osam osoba se razvio AIDS, dok su četiri osobe umrle. Međutim, zvanične brojke mogu i zavarati, jer po standardima statistike i istraživanja, računa se da u BiH ima deset puta više HIV inficiranih nego što su zvanično prijavljeni“ , kazao je dr. Hasanović.