Veliki sladokusac
104

Titov omiljeni kolač: Za ovaj recept se priča da je dugo bio strogo čuvana tajna

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Iako je Josip Broz Tito imao dijabetes, često je uživao u kolačima. Jedan je toliko volio da je dobio ime Titov kolač, a za njegov recept se priča da je dugo bio strogo čuvana tajna.

Za tijesto vam je potrebno: četiri jaja, 200 grama šećera, jedan vanilin šećer, 100 grama mljevenih oraha, pet kašika kuhane kave, pet kašika brašna, jedan prašak za pecivo i tri kašike ulja.

Sastojci za kremu: 400 mililitara mlijeka, ​200 grama maslaca, 100 grama istopljene čokolade, 10 kašika šećera, pet kašika brašna, tri kašike mljevenih oraha, dva žumanjka i jedan vanilin šećer. Za ukras vam je potrebno malo čokolade i malo mljevenih oraha.

Priprema

Za koru odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte 100 grama šećera i dobro izmiksajte. Žumanjcima dodajte 100 grama šećera pa izmiksajte.

U smjesu sa žumanjcima dodajte pet kašika hladne kafe, 100 grama oraha, pet kašika brašna s praškom za pecivo i kašike ulja. Dobro promiješajte pa umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu naspite u posudu za pečenje. Pecite na 180 stepeni otprilike pola sata.

Za kremu mlijeku dodajte pet kašika brašna i dva žumanjka. Kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Izmiksajte maslac, šećer i vanilin šećer pa dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro izmiješajte pa pomiješajte s ohlađenom kuhanom kremom.

Kada je tijesto pečeno, izvadite ga i sačekajte da se ohladi pa po njemu ravnomjerno rasporedite kremu i ostavite da se "stegne". Ukrasite naribanom čokoladom i mljevenim orasima. Narežite na kocke i poslužite. Prijatno!