Potvrđene studije
0

Čaj smanjuje rizik od moždanog udara

Sarajevo-x.com
Samo tri šoljice čaja dnevno uveliko umanjuju rizik od srčanih bolesti, te čaj, također, smanjuje rizik od pojave mnoštva drugih bolesti, uključujući i rak, potvrdilo je nekoliko nedavno sprovedenih istraživanja, objavio je britanski Telegraph.

U studiji koju su sproveli finski naučnici utvrđeno je da osobe koje piju više od dvije šoljice čaja dnevno smanjuju rizik od moždanog udara i do 21 procenat.

Francuski naučnici su također otkrili da žene koje konzumiraju tri šoljice čaja dnevno umanjuju rizik od blokiranih arterija za čak 32 procenta.

"Više studija je dokazalo da konzumiranje tri šoljice čaja dnevno može smanjiti opasnost od srčanog udara i do 70 procenata. Čaj je također djelotvoran pri smanjenju upala, a smanjuje i rizik od raka", kazala je liječnica Ruxton koja je sudjelovala u studiji, te dodala da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila tačna učinkovitost čaja.

Studijama je također potvrđeno da konzumiranje čaja poboljšava kognitivne sposobnosti, te da pomaže pri smanjenju stresa.

"Čaj sadrži veoma 'moćne' sastojke koji igraju važnu ulogu u zaštiti organizma od brojnih bolesti. Nije potrebno piti čaj u litrima, dvije do tri šoljice su sasvim dovoljne", smatra Catherine Hood članica Udruženja 'Tea Advisory'.

I brojne druge studije potvrdile su učinkovitost čaja, te naučnici savjetuju da se ovaj 'čarobni napitak' što više konzumira kako bi se zaštitio organizam. No, također, naučnici savjetuju da se ne bi smio konzumirati vreo čaj s obzirom da postoji rizik od razvoja raka grla i raka jednjaka.