Savjeti stručnjaka
0

Brokoli u borbi protiv čira i raka na želucu

Sarajevo-x.com
Jedna porcija brokolija ili brokule dnevno može spriječiti širenje opasne bakterije Helicobacter pylori, tvrde naučnici u najnovijoj studiji britanskog udruženja za istraživanje raka, 'Cancer Research'.

U studiji u kojoj je učestvovalo 50 ljudi koji su svaki dan jeli porciju ovog povrća dokazano je da brokoli smanjuje infekciju bakterijom Helicobacter pylori koja napada gastrointestinalni trakt, a može dovesti do čira te raka na želucu i crijevima.

'Čudesni' sastojak brokolija, sulforafan i otprije je poznat kao antibiotik, no ovo je prvi put da je dokazana njegova učinkovitost kod borbe protiv neugodne Helicobacter pylori.

Aktivni sulforafan iz brokolija smanjuje infekciju i do 40 posto, ali osam sedmica nakon prestanka konzumiranja brokolija, infekcija jer 'nastavila po starom'. Dobra stvar je , ističu stručnjaci, što se infekcija nije po prestanku uzimanja brokolija počela brže širiti, nego se samo vratila u prvobitni oblik.

Namirnice bogate sulforafanom su brokoli, kupus, karfiol i gorušica (biljka od koje se dobija poznati začin senf)

Pored sulforafana, brokoli sadrži i indol karbinol koji se može napasti Herpes simplex virus i spriječiti faktore koji pomažu reprodukciji virusa.

Po djelotvornosti u liječenju i preventivi nekih vrsta karcinoma brokula je na prvome mjestu, a za njom slijede klice brokule, kelj, mladi luk i crveni kupus.Brokoli ili brokula je vrijedan izvor vitamina i minerala - vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija.