Procjene
0

Bolesti srca će ove godine usmrtiti 400.000 Amerikanaca

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Desetljeća napretka u SAD-u na planu smanjenja holesterola, snižavanja krvnog tlaka i odricanja od cigareta neutralizirana su zbog širenja gojaznosti, a posljedica toga je i vjerojatnost da će tokom 2010. od srčanih bolesti umrijeti čak 400.000 Amerikanaca, upozorili su u ponedjeljak britanski stručnjaci sa sveučilišta Liverpool.

Britanski tim pod vodstvom Simona Capewella procjenjuje da bi se skoro polovica tih smrtnih slučajeva mogla spriječiti čak i umjereno zdravijom prehranom i ostavljanjem cigareta, prenosi Reuters.

Simon Capewell upozorava da je u zadnje vrijeme trend gomilanja kilograma i na globalnom planu "alarmantan" – očekuje se da će 2015. čak milijarda i po stanovnika planete patiti od viška kilograma.

Capewell napominje da je već četiri desetljeća bilježeno smanjivanje smrtnosti od srčanih bolesti u SAD-u, ali da je sada taj trend zaustavljen, i to kod mladih Amerikanaca i Amerikanki.

Smanjenje razine holesterola među Amerikancima u posljednje je vrijeme sve skromnije, dok je krvni tlak među tamošnjim ženama u porastu, a pretilost i dijabetes su sve učestaliji kod oba spola.

Dvije trećine odraslih Amerikanaca i svako treće dijete pati od viška kilograma ili su i formalno gojazni, što povećava rizik da obole od dijabetesa, srčanih ili neke druge hronične bolesti.

Shanthi Mendis, stručnjak za prevenciju kroničnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), naglasila je da bi "izbjegavanjem duhana, zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom ljudi mogli dramatično smanjiti rizik obolijevanja od srčanih bolesti, moždanog udara ili dijabetesa".