Zdravlje
0

Boje za kosu povećavaju rizik od raka

Sarajevo-x.com
Žene koje redovno boje kosu imaju veće šanse za obolijevanje od raka, upozoravaju naučnici.

Međunarodni tim naučnika, na čelu sa Yaweiom Zhangom sa američkog univerziteta Yale, otkrio je da ženske osobe koje boje kosu više od devet puta godišnje imaju 60 posto više šansi za obolijevanje od hronične limfocitne leukemije.

Čak je otkriveno da bi žene, koje su redovno koristile razne preparate za bojenje kose prije 1980. godine, mogle biti u još većoj opasnosti, sa 70 posto više šansi za razvoj različitih bolesti krvi. Naime, boje za kosu su ranije sadržavale otrovne sastojke koji su povezani sa pojavom raka, dok tih sastojaka više nema u modernim proizvodima namijenjenim za kosu.

Naučnici su, naime, analizirali četiri studije koje su sprovedene u periodu između 1988. godine do 2003. godine, a od svih pacijenata ispitanika 4.461 osoba je bolovala od folikularnog limfoma, a 5.799 ispitanika nije bolovalo od ove vrste raka. Svi ispitanici su morali detaljno odgovoriti na pitanja o bojama za kosu koje koriste i drugim potencijalno rizičnim faktorima.

Zanimljiv je i zaključak da se rizik od obolijevanja od raka povećava sa upotrebom tamnijih boja za kosu, tačnije žene koje koriste tamne boje za kosu su imale 50 posto više šansi da razviju neagresivne tipove raka krvi (folikularni limfom).

Prema novoj studiji ukoliko žene koriste privremene boje za kosu rizik od raka se povećava do 70 posto, objavio je Daily Mail.

Svakako još uvijek nema dovoljno dokaza da bi se donio konačan zaključak o tome da li upotreba boja za kosu povećava rizik od raka.