Potrebna su dodatna testiranja, ali naučnici savjetuju da pored suzdržavanja od šećera i masti, osobe koje imaju historiju dijabetesa tipa dva u porodici, trebaju izbjegavati i konzumiranje bijele riže.
"Ono što možemo sa sigurnošću tvrditi jeste da bijela riža povećava rizik dijabetesa tipa dva, pogotovo kod azijskih naroda koji konzumiraju bijelu rižu u velikim količinama“, rekao je Qi Sun sa Harvarda, prenosi agencija AFP.
Istraživači su dodali da ljudi moraju biti oprezni kada je u pitanju ono što jedu. Najvažnije je preispitati prehrambene navike ljudi kako bi oni sami izbacili sve što nije dobro po njihovo zdravlje.
Istraživanje je obavljeno u četri države, Kini, Japanu, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. U studiji je učestvovalo 350.000 ljudi i to u trajanju od četiri do 22 godine. Pretražujući navike u ishrani velikog broja ljudi otkriveno je da je 13.000 razvilo dijabetes tipa dva, a da je u njihovoj prehrani dominirala bijela riža.