Nova nada za oboljele
0

Beta blokatori bi mogli zaustaviti širenje raka dojke

Sarajevo-x.com
Eksperti za rak se pripremaju obaviti veliko istraživanje kako bi saznali da li lijekovi koji se obično koriste za kontrolu krvnog pritiska smanjuju širenje raka dojke, piše BBC.

Podaci 800 pacijentica su pokazali da žene koje su uzimale beta blokatore imaju dvostruko manje šanse za širenje raka u odnosu na one koje nisu uzimale beta blokatore.

Takozvani sekundarni tumori imaju veliki procenat smrtnosti. Istraživanje britanskih eksperata će obuhvatiti 30.000 pacijentica, a rezultati će biti objavljeni sljedeće godine.

Ukoliko se i nakon istraživanja pokaže da su beta blokatori efikasni u borbi s rakom, pacijentice će dobiti ovu vrstu terapije.

Međutim, ovo istraživanje ne može početi dok se ne prikupi još dokaza o korisnim efektima beta blokatora. Eksperti kažu da nema dokaza da bilo šta objašnjava korist beta blokatora, ali da će ta misterija biti riješena tokom istraživanja.

Širenje raka dojke na druge organe je najveći uzrok smrti žena. Postoje podaci da je oko 30 posto vrsta raka sklono širenju, te da 90 posto pacijentica upravo zbog toga umire.

Prethodno istraživanje beta blokatora je otkrilo da su žene koje su ih uzimale smanjile rizik od smrti povezane s rakom za 71 posto. Drugo istraživanje je identificiralo biološki proces u kojem beta blokatori zaustavljaju kretanje ćelija i na taj način spriječavaju širenje raka. To čine zaustavljanjem aktivnosti molekule na površini ćelije koja se naziva noradrenergični receptor. Ukoliko se ovo zaustavi, ćelije se ne mogu kretati do drugih organa.

"Rak se može posmatrati kroz dvije faze, onu prije, i onu poslije širenja bolesti. Mnoge žene će uspješno biti izliječene, ali kod nekih prvobitni tumor ostavlja naslijeđe, a to je sekundarni tumor. Veoma je važno spriječiti širenje raka kako bi se povećao broj preživjelih žena koje su oboljele od ove bolesti", rekao je dr. Des Powe koji sarađuje sa naučnicima u Belfastu.

"Beta blokatori su od ranije poznati kao lijekovi koji imaju potencijal da spase veliki broj života", izjavila je dr. Julie Sharp iz Britanskog istraživačkog centra za rak.