Zdravlje
0

Atraktivne žene su zdravije i pod manjim stresom

Klix.ba
Beyonce (Foto: Arhiv/AFP)
Beyonce (Foto: Arhiv/AFP)
Atraktivne žene nemaju samo lijepo lice. Zbog svog samopouzdanja one manje luče hormon kortizol, koji je povezan sa stresom, pokazala je nova studija.

Istraživanje ističe da stres također utječe na plodnost, pa samim tim, ističu istraživači, facijalna atraktivnost signalizira reproduktivni potencijal.

Stres utječe i na metabolizam, nivo energije, krvni pritisak i brojne bolesti.

Atraktivne žene također imaju dovoljnu količinu masnoće u tijelu, pokazalo je istraživanje objavljeno u žurnalu Biology Letters.

"Interesantno je to da je facijalna atraktivnost u negativnoj korelaciji s nivoom plazme kortizol, što ukazuje na to da stres smanjuje atraktivnost žena. Također, nizak nivo kortizola je pokazatelj zdravlja na ženinom licu. To je dokazano brojnim istraživanjima o stresu, koji ima veliki utjecaj na zdravlje i imuni sistem, srčane bolesti i slično", rekao je dr. Markus Rentala, vođa istraživanja.

Također, ukazano je na to da ljepota ne znači i imunitet na sve bolesti, posebno ne na hepatitis B.

Naučnici su decenijama vjerovali da muškarci na ženama tragaju za facijalnim obilježjima, poput velikih očiju, malog nosa i punih usana, kao znakom da su zdrave i da svoje gene mogu prenijeti na sljedeću generaciju.

Ali ovim istraživanjem dokazano je kako ljepota nije samo površna te da je ona povezana sa zdravljem i plodnošću.

No, iako je ta ljepota dobra za njih. Muškarcima ženska ljepota može škoditi. Španska studija koja je urađena prije tri godine tvrdi kako lijepe žene mogu biti loše za zdravlje muškaraca, jer uzrokuju povećanje nivoa kortizola kod njih. Samo pet minuta u društvu lijepe žene može toliko podići nivo tog hormona da može dovesti do srčanih bolesti.