Za većinu nema pomoći
0

Anoreksičnih muškaraca ima više nego što mislimo

Klix.ba
Čak 20 posto anoreksičnih osoba su muškarci i taj broj neprestano raste. Sve veći broj muškaraca se izgladnjuje u želji za savršenstvom. Muški anoreksičari imaju mnogo toga zajedničkog sa ženama, ali među njima postoji i jedna bitna razlika. Za većinu muškaraca nema pomoći.

Do prije samo deset godina ljekari su vjerovali da su samo pet posto anoreksičara muškarci. Trenutne procjene sugerišu da ta brojka iznosi oko 20 posto i da konstantno raste. Jedno istraživanje provedeno u Kanadi je otkrilo da ta brojka iznosi čak 30 posto. Sve je više muškaraca kojim ljekari dijagnosticiraju anoreksiju.

Još nije poznato zašto se tačno to dešava, ali je istina da već 20 godina mišićava tijela u reklamama, filmovima, na sportskim terenima i u magazinima mijenjaju način na koji i muškarci i žene posmatraju muška tijela. Zahvaljujući internetu, pristup takvim fotografijama je izrazito lak. Trbušni mišići su za muškarce postali ekvivalent većim grudima kod žena. Izvajano tijelo označava društvenu prihvaćenost, ljubav partnera i sreću.

Međutim, većina oboljelih muškaraca ne posjećuje ljekare zbog straha od stigmatiziranja. Čak i ako posjete ljekara postoji velika šansa da oni neće primijetiti rane simptome anoreksije.

"To nije ono na šta će ljekar prvo obratiti pažnju. Na to se često ne obraća pažnja ni nakon četiri ili pet pregleda", rekao je Mark Warren, osnivač Centra za poremećaje u ishrani u Clevelandu.

Dijagnosticiranje bolesti je teško, a pronalazak odgovarajuće terapije još teži. Mnogi centri za liječenje čak i ne prihvataju muške pacijente zbog toga što vjeruju da se neki problemi lakše rješavaju tokom terapije uz osobe istog spola.

"Većina muškaraca sa poremećajima u ishrani žive sa tim stanjem u bolu i tišini. Prema mojoj procjeni, njih 75 posto ne primaju nikakve terapije. Oni pate bez ikakve pomoći", dodao je Warren.

Anoreksija se dijagnosticira na osnovu tri kriterija – izgladnjivanja, straha od gojaznosti i suzbijanja proizvodnje seksualnih hormona. Pored ovih simptoma, anoreksičari imaju indeks tjelesne mase ispod 18,5, što za muškarca visokog oko 180 centimetara predstavlja težinu od oko 62 kilograma.

Od svih mentalnih poremećaja, anoreksija ima najveću stopu smrtnosti, koja iznosi između pet i deset posto. Polovina smrtnih slučajeva je vezana za samoubistvo, a druga polovina za medicinske komplikacije. Bolest kod muškaraca traje u prosjeku osam godina, za jednu trećinu duže nego kod žena.