Kontraverzna studija
56

'Amfetamini trebaju i zdravim ljudima'

Sarajevo-x.com
Zdravi ljudi trebali bi imati pravo da poboljšaju funkcije mozga uzimanjem psihostimulativnih lijekova koji se inače daju hiperaktivnoj djeci ili starijim osobama koje imaju problema s memorijom, tvrde naučnici u novoj kontraveznoj studiji.

'Studenti i učenici odavno ilegalno uzimaju lijekove za koncentraciju i memoriju kao što je Ritalin, a potražnja za takvim lijekovima i dalje raste', izjavila je Martha Farah, jedna od autorica studije, inače stručnjak za neuropsihijatriju s Univerziteta u Pennsylvaniji.

Studija američkih naučnika izazvala je oštre osude u javnosti, ali naučnici tvrde da neki amfetamini koji poboljšavaju funkciju mozga nisu nimalo štetni za zdrave ljude.

'Lijekovi kao što su Adderall, Ritalin i Provigil mogu pomoći ljudima koji na poslu moraju raditi više stvari odjednom ili ljudima koji imaju problema s pažnjom i koncentracijom. Ovo je puno bolje rješenje nego dugotrajne prirodne terapije kao što su uzimanje zdrave hrane, boravak u prirodi ili puno sna, jer te terapije često nemaju nikakve rezultate', nastavlja Michael Gazzaniga, također jedan iz tima od sedam naučnika koji su napisali studiju.

Naučnici su naravno upozorili na to da se prvo treba kreirati kompletan pravilnik o kontroli upotrebe psihostimulansa kao što su npr. Ritalin i Adderall.

Studija je objavljena u ovosedmičnom izdanju magazina Nature.