Zdravlje
22

Amerikanka ne osjeća strah zbog rijetkog genetskog poremećaja

Klix.ba
Amerikanka SM ne skoči kada vidi pauka i ne preplaši se kada se nađe na ivici stijene, kao što se to desi većini ljudi. Zbog rijetkog poremećaja ona biološki nije sposobna da osjeća strah.

Iako je na doživotnom liječenju, i dalje je zbunjena jer ne zna za tu vrstu emocije. Nije paničarila kada su držali pištolj uperen u nju ili kada su joj prijetili nožem, čak nije ni pozvala policiju nakon tih događaja. Prvi muž je čak pretukao toliko jako da je skoro umrla, ali ni tada nije osjetila strah. Ne plaši se dodirnuti zmiju za koju zna da je otrovna.

Iako ljekari rade s njom već 10 godina, ovo je prvi njen intervju koji je dala, ali je ipak željela ostati anonimna.

"Da budem potpuno iskrena, nemam pojma šta znači strah. Jedino čega se sjećam jeste da me je trznuo som kojeg je moj otac uhvatio kada sam bila mala i nisam željela da me ugrize. Jedino se sjećam te emocije", rekla je.

Kada je njen sin bio mali zaustavio je jedan čovjek koji joj je prislonio nož na grlo i kazao kako će zbosti, no ona se nije ni trznula.

"Rekla sam mu: 'Hajde, poreži me. Vratit ću se i lovit ću tvoju stražnjicu dok te ne uhvatim", prisjetila se.

Muškarac je pustio, a ona je otišla kući. slučaj nikada nije prijavila policiji jer nije uvidjela nikakvu opasnost.

SM ima rijetki genetski poremećaj nazvan Urbach-Wietheova bolest koja uzrokuje da dijelovi mozga otvrdnu i propadaju. Ova bolest ima tri glavna simptoma: promukao glas, blaga ispupčenja okolo očiju i naslage kalcija na mozgu što može dovesti do epilepsije i drugih abnormalnosti.

Amigdala je od krucijalne važnosti za izazivanje osjećaja straha kod ljudi. U opasnim situacijama, amigdala šalje signale tijelu koji prizove osjećaj straha-srce počne brže lupati, a tijelo se počne znojiti. Ali ako taj dio mozga ne funkcioniše ili ga nema, osoba ne može osjetiti ove simptome. Također, SM ne može prepoznati izraz straha na nečijem licu.

U svijetu je registrovano samo 400 ovakvih slučajeva.