Historijsko dostignuće
26

Alkaloid AD Skopje: Prvi u svijetu smo patentirali omeprazol u tečnom obliku

Alkaloid omeprazol
Alkaloid omeprazol
Аlkaloid je proteklih godina započeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem stvaranja lijekova dodatne vrijednosti koje omogućavaju tretiranje i zadovoljavanje potreba individualnih ili specifičnih grupa pacijenata.

Strateške investicije za modernizaciju proizvodnog portfolija u ovoj kompaniji dovele su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka sa dodatnom vrijednošću Аlkalod, a namijenjenog prije svega za tretman refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Lijek je naročito pogodan za malu djecu koja ne mogu gutati tablete, kao i odrasle pacijente koji imaju poteškoće sa gutanjem (pacijenti sa disfagijom) ili pate od nemogućnost gutanja (pacijenti sa postavljenim sondama za gastrično hranenje i/ili gerijatriski pacijenti).

Оva oboljenja su jedna od najčešćih u gastroenterohepatologiji, a manifestuju se vraćanjem želučane kiseline u hranoprovodu, što izaziva nelagodu, dok su moguće i dugoročne komplikacije.

Lijekovi iz prvog izbora u tretmanu refluksnog ezofagitisa i GERB-i su takozvani inhibitori protonske pumpe, čijoj grupi pripada i omeprazol, a koji su najčešće dostupni u obliku gastro-rezistentnih tableta i kapsula, te kao prašak za rastvaranje. Međutim, iz Alkaloida javljaju navode kako su prvi u svijetu razvili i tečni oblik lijeka omeprazol, spreman za upotrebu.

Inovativnost ovog novog Аlkaloid proizvoda zasniva se na dva zasebna rastvora sadržana u dvokomornom pakovanju, zahvaljujući kojem se pri otvaranju automatski miješaju oba rastvora i dobija se gotovi tečni omeprazol za upotrebu. Proizvod ima prijatan okus limuna i mentola, ne sadrži šećer, sorbitol i boje.

S ciljem da se zadovolje specifični zahtjevi u procesu proizvodnje ovog lijeka, kompanija je investirala u namjenski izrađenu odgovarajuću mašinu za ovaj inovativni proizvod, osiguravajući efikasan i održiv lanac njegove isporuke širom svijeta.

Za peroralni rastvor omeprazol, Аlkaloid je dobio prvi međunarodni patent za lijek sa dodatnom vrijednošću, (Value Added Medicine – VAM), a prva odobrenja za stavljanje u promet ovog inovativnog lijeka već su dodijeljena za makedonsko tržište i tržište Ujedinjenog Kraljevstva. U toku su registracioni postupci u zemaljama Evrope i tržištima Evropske Unije, pri čemu se očekuje dobijanje odobrenja za stavljanje lijeka u promet i njegovo lansiranje.

Оvaj proizvod potencira posvećenost Аlkaloida ka vrhunskim dostignućima u sferi farmacije i predstavlja novinu u generičkoj proizvodnji lijekova preko inovativnosti, tržišne diferencijacije i tretmana specifičnih grupa pacijenata. Trenutno ova kompanija radi na još nekoliko inovativnih formulacija.