Zdravlje
0

7 medicinskih mitova u koje čak i doktori vjeruju

Sarajevo-x.com
Pijenje osam čaša vode ne pridonosi zdravlju
Pijenje osam čaša vode ne pridonosi zdravlju
Da trebamo piti osam čaša vode dnevno ili da koristimo samo deset posto svoga mozga neki su od mnoštva medicinskih mitova koji su većinom bezazleni, ali kada doktori počnu vjerovati u njih možda je došlo vrijeme da se zabrinemo.

Magazin LiveScience prenio je istraživanja British Medical Journala i objavio listu sedam mitova u koje čak i doktori vjeruju. Istraživači su pronašli i razotkrili brojne mitove među kojima su i oni o obaveznih osam čaša vode svaki dan i izbjegavanju čitanja pod slabim svijetlom, jer šteti našem vidu.

"Iznenadilo nas je da su mnogi doktori ove mitove prihvatili kao normalnu stvar i čak ih prenosili svojim pacijentima", izjavio je doktor Aaron Carrol, asistent na Medicinskom univerzitetu u Indiani, dodavši da ovakve mitove često prenose i mediji.

Mit: Čovjek koristi samo 10 posto svoga mozga

[SLIKA]1[/SLIKA]Činjenica: Doktori i komičari, uključujući i Jerryja Seinfelda, vole često citirati ovaj mit. Nerijetko, ali pogrešno, mnogi će ovaj mit pripisati Albertu Einsteinu. No, ipak, medicinska snimanja i skeniranja čovjekove glave pokazuju da ne postoje dijelovi mozga koji nisu aktivni, pa čak i kada se posmatraju pojedinačni neuroni i ćelije. Metabolička istraživanja o tome kako moždane ćelije procesiraju hemikalije pokazuju da nema nefunkcionalnih dijelova mozga. Postoji vjerovanje da se ovaj mit pojavio početkom 20. stoljeća zahvaljujući preprodavačima raznih preparata za unaprijeđenje čovjekovog organizma koji su pokušavali uvjeriti kupce da čovjek nije dosegao svoj puni potencijal.

Mit: Trebate piti najmanje osam čaša vode svaki dan

[SLIKA]2[/SLIKA]Činjenica: "Ne postoji medicinski dokaz koji sugerira da čovjeku zaista treba toliko vode", izjavila je doktorica Rachel Vreeman, istraživač na pomenutom unverzitetu i ko-autor članka. Vreeman vjeruje da se ovaj mit raširio 1945. godine kada je američki Savjet za ispravnu prehranu preporučio ljudima da piju osam čaša tečnosti svaki dan. Kroz godine, mnogi su "tečnost" zamijenili "vodom", ali voće, povrće, kafa i druge tečnosti se također računaju.

Mit: Nokti na prstima i kosa rastu poslije smrti

[SLIKA]3[/SLIKA]Činjenica: Većina doktora misli da je ovaj mit također istinit, ali nakon pažljivijeg razmišljanja postane im jasno da je to nemoguće. Evo šta se dešava: "Nakon što se koža na tijelu sasuši, mekano tkivo, posebno koža, se povlači", izjavila je doktorica Vreeman, dodavši da "nokti izgledaju kao da su narasli nakon što se koža povuče. Isto se dešava i sa kosom."

Mit: Obrijane dlake rastu brže, postaju grublje i tamnije

[SLIKA]4[/SLIKA]Činjenica: 1928. godine u jednom medicinskom istraživanju uspoređen je rast dlake koja je obrijana i sa rastom dlake koja nije obrijana. Otkriveno je da obrijana dlaka nije postala ni tamnija ni tanja te također da nije ni rasla brže. Novija istraživanja također su potvrdila te rezultate. Evo o čemu se radi: "Kada dlaka koja je obrijana počne rasti, ona raste sa tupim vrhom koji se vremenom izliže i postaje tanji. Dlaka koja tek počinje rasti također može biti tamnija, zato što nije izblijedila na suncu", objasnili su istraživači.

Mit: Čitanje pod slabom svjetlošću može oštetiti vid

[SLIKA]5[/SLIKA]Činjenica: Istraživači nisu nikada pronašli bilo kakav dokaz da čitanje pod slabom svjetlošću može oštetiti vaš vid. Čovjek može osjetiti napor i privremeno mu se može smanjiti oštrina vida, ali se to vraća nakon kraćeg odmaranja.

Mit: Od jedenja ćurke postajete pospani

[SLIKA]6[/SLIKA]Činjenica: Čak su i autori članka vjerovali u ovaj mit dok ga nisu detaljno istražili. Oni su otkrili da se u ćurki nalazi hemikalija, koja se zove se triptofan, a poznato je da uzrokuje pospanost. No, ustanovljeno je da i druge vrste mesa, kao npr. piletina i govedina, također sadrže ovu tvar. Ovaj mit nastao je kao rezultat pretjerivanja u konzumiranju ćurke za američki praznik Dan zahvalnosti, nerijetko zajedno sa dosta alkohola. Ova kombinacija će vas itekako učiniti pospanim.

Mit: Korištenje mobilnih telefona u bolnicama je opasno

[SLIKA]7[/SLIKA]Činjenica: Nikada nije zabilježen niti jedan slučaj smrti povezan s korištenjem mobitela. Slučajevi da mobiteli smetaju u radu bolničkih uređaja mogu se smatrati anegdotskim, otkrili su istraživači. U jednom istraživanju, otkriveno je da mobiteli ometaju rad manje od 4% bolničkih uređaja, ali samo onda kada se mobitel nalazi na udaljenosti od jednog metra od uređaja. Novije istraživanje koje je obuhvatilo 300 testova u 75 različitih bolničkih sala pokazalo je da nema nikakve interferencije. Upravo suprotno, korištenje mobilnih telefona za konsultacije među doktorima može pomoći pacijentu i osigurati manji broj grešaka od strane doktora.