lifestyle
66

Za godinu dana pročitala po knjigu iz svake države svijeta

Klix.ba
Britanska književnica Ann Morgan odlučila se za prilično neobičan poduhvat. Odlučila je u roku od godinu dana pročitati po knjigu iz svake države na svijetu.

"Sve donedavno sam se smatrala prilično kosmopolitskom osobom, ali moje police su pričale drugačiju priču. Osim nekoliko indijskih te jedne neobične australske i južnoafričke knjige, na mojim policama nalazili su se samo britanski i američki naslovi", rekla je Morgan objašnjavajući odakle joj ideja za projekt.

Shvatila je da čita uglavnom knjige sa engleskog govornog područja i odlučila se za promjene.

Početkom 2012. upustila se u literarnu avanturu. Cilj je bio pročitati po jednu knjigu iz svake zemlje svijeta, članice UN. Tim zemljama je dodala još nekoliko zemalja i konačni rezultat bio je 196 zemalja.

Pomoć je zatražila na blogu A Year of Reading the World od čitatelja iz cijelog svijeta, a odziv je bio nevjerovata. Neki su nudili konkretne, reprezentativne naslove iz svojih zemalja, dok su drugi nudili pomoć u istraživanju i prijevodu. Ipak, ni uz toliku pomoć nije bilo lako pronaći naslove prevedene na engleski jezik.

Ann Morgan
Ann Morgan

Najveći problem bila su djela pisaca iz manjih država, poput Sao Tome i Principe. U ovom slučaju su volonteri iz Evrope i SAD-a preveli roman književnice Olinde Beja kako bi ga Morgan mogla pročitati.

Problem je bio i sa Maršalovim Otocima i Nigerom, gdje priče uglavnom prenose lokalni naratori, te ih je lakše čuti nego pročitati.

Ipak, Morgan je uspjela u svojoj zamisli, a pored toga što je ostvarila kontakt sa brojnim ljubiteljima književnosti iz čitavog svijeta, naučila je i dosta o državama iz kojih je čitala knjige.

Trenutno radi na drugom poglavlju svoje knjige "Čitanje svijeta: Razglednice sa moje police".