lifestyle
8

Vodič kroz noćni život tokom SFF-a

Piše: A. U.
Devetnaesti Sarajevo Film Festival osim projekcija filmova znači i devet noći tokom kojih glavni grad ne spava. Svi su spremni za nezaboravni provod, a grad je kao nikad tokom godine prepun dešavanja. Pored koncerata u okviru Sarajevo Music Stagea, tu su i dešavanja u Bocku, Kriterionu, City Pubu, Shatru te Summer Lounge Baru. Portal Klix.ba donosi vam pregled najznačajnijih i najinteresantnijih događaja koji se dešavaju paralelno sa SFF-om.

Sarajevo Music Stage

Otvorenje ovogodišnjeg Sarajevo Music Stagea u Domu mladih pripalo je poznatom crnogorskom pjevaču Sergeju Ćetkoviću. Na svom koncertu, koji će biti održan 16. augusta, Sergej će izvoditi pjesme sa svog posljednjeg albuma "Dva minuta", a publika će moći čuti i njegove najveće hitove "Prsten na sto", "Znaj da moja si", "Pogledi u tami" te ostale hitove.

Nakon Sergeja, 17. augusta nastupit će Letu štuke i Crvena jabuka. "I ovog puta potrudit ćemo se da publika bude zadovoljna, a ponudit ćemo im odličan koncert", kazao je Dino Šaran, frontmen grupe Letu štuke.

Dražen Žerić Žera, frontmen Crvene jabuke, ne želi ništa obećavati, jer mu se, kako kaže, na nastupima u Sarajevu uvijek desi neko iznenađenje, ponese ih atmosfera, a koncert na kraju ispadne odličan.

U nedjelju, 18. augusta, nastupit će mostarski bend Zoster i beogradski S.A.R.S., a narednog dana, 19. augusta, kontroverzni riječki bend Let 3 te "svjetski mega car" Rambo Amadeus. U utorak, 20. augusta, nastupaju legendarni zagrebački rokeri Prljavo Kazalište i mladi sarajevski bend Polaroid Trip. Srijeda, 21. august, rezervisana je za Bobana Markovića i njegov orkestar, dok je četvrtak, 22. august, rezervisan za malo žešći zvuk Partibrejkersa i Darkwood Duba. Vinkovački bend Majke i sarajevski Skroz nastupit će u petak, 23. augusta, a Sarajevo Music Stage, 24. augusta, zatvorit će koncert TBF-a i Dječaka.

City Pub

I City Pub pripremio je čitav niz dešavanja tokom SFF-a, a počinjat će u 21 sat.

Tu je nastup DJ Valide, čija je je specijalnost nesmetano miješanje raznih muzičkih stilova, od disca do countryja.

Nastupit će i Project Rakija i DJ Peer Vos. Project Rakija je grupa muzičara koje predvodi bh. gitarista Igor Sekulović, koja pokušava da udahne novi život starim sevdalinkama.

Nakon njih, nastupit će St. Louis Band, klupski bend čiji repertoar se sastoji od poznatih stranih i domaćih pjesama, ali sviranih u drugačijim aranžmanima i u specifičnoj izvedbi.

Dvojica legendarnih srbijanskih muzičara Gale (Kerber) i Najda (ex Smak) nastupit će zajedno izvodeći najveće hitove bendova s kojima su nastupali.

Anchi & The Moon Dogs su već neko vrijeme prilično poznati sarajevskoj publici, a svirat će poznate hitove, kao i autorske pjesme.

Kao šlag na kraju, nastupit će legendarni novosadski bend Obojeni program

Heatwave muzička scena u Art kinu Kriterion

Art kino Kriterion će u periodu od 16. do 24. augusta biti jedno od žarišta noćnog života Sarajeva. Na ovoj sceni će nastupiti neki od najuspješnijih regionalnih umjetnika, a Kriterion će postati privremeni dom različitim žanrovima muzike, uključujući jazz, funk, drum and bass, rock, indie pop, hip-hop i slično, preuzimajući tako formu manjeg festivala. Za širok spektar muzičkih ukusa, program je kreiran na dva stagea, a uključuje različite performanse, koncerte i neizostavni party program.

Na otvaranju, 16. augusta u 22 sata, nastupit će Basheskia i Billain, a glavnu scenu će ispuniti zvukovi elektronske, drum and bass i neurofunk muzike.

Straight Mickey i The Boyz With Intheroom su dva rock 'n' roll benda koje karakteriše sirova energija i eksplozivni zvuk, a nastupit će 17. augusta u 21 sat.

Adrian Gaspar, Jasmin Sultanić i Harsen Kocan dolaze iz Austrije i obećavaju odličan jazz koncert. Nastupit će 18. augusta od 22 sata.

Za ljubitelje "old school" hip-hopa, pripremljen je party Tru Skool Back2skool, a održat će se 19. augusta od 22 sata.

Alternativni ženski rock bend iz Hrvatske, Punčke, nastupit će 21. augusta, a obećavaju da će nastupom zapaliti pozornicu.

Još jedan party, Neon Bodies W/Tekitoka & Fallout održat će se 22. augusta, a obećava odličnu zabavu sa prekrivanjem tijela svijetlećim UV bojama.

Sa Exit scene u Kriterion dolaze Sajsi MC i DJ Brko, omiljeni među novijom hip-hop generacijom. Nastupit će 23. augusta od 22 sata.

Mucha Lucha Open Air Summer Festival

Mucha Lucha Open Air Summer Festival obećava devet dana sjajne muzike i zabave, a održat će se od 16. do 24. augusta.

Festival počinje 16. augusta u 20 sati, a nastupit će Alexander Nut (UK), Audio Infunktion (BiH), Zlijay (BiH) i Mr. Mehikano (BiH).

U subotu, 17 augusta, od 17:00 održat će se Outlook promo & III National Drawing Contest - Brainbox/The Paint Club BiH, uz nastup J. Sparrowa (UK), Peter Plus (Denmark), Room4Space (Turkey), Groove U (Turkey) i Hator Master (BiH).

U nedelju, 18. augusta, od 17 sati, održat će se All Day/Night Hip-hop music, a nastupit će Merakoon (BiH), I Selektion (BiH), Weedad (BiH), El Camino (BiH) i Riven (BiH).

U Naredna tri dana nastupit će McLaud (BiH), All Things (Illusion Art, Slovenia), Zuba (BiH), Splein (BiH), PickPocket (BiH), Peter Plus (Danska), Funk You! (Hrvatska), Bursaceva (Srbija), Mr. Mehikano (BiH), Gogo BA (BiH), Šivini Drugari (BiH) i Bonjasky (BiH), a svi nastupi počinju u 20 sati.

Četvrtak, 22. august, je rezervisan za koncert bh. benda Velahavle, uz podršku Mr. Mehikana.

U petak, 23. augusta, nastupit će hrvatski hip-hop bend Kandzija & Toxara, uz podršku DJ Pipsa i Zupanyja. Kao posebno iznenađenje, nastupit će TBA.

Na završni dan festivala, 24. augusta, od 17 sati nastupit će Baga Sound (BiH), Dovlaman, (Srbija), Shpira (Srbija), Weedad (BiH) i Mr. Mehikano (BiH)

Gruv Fest Sarajevo 2013

U klubu Fis Bock, 16. i 17. augusta, održat će se Tuborg Gruv Fest 2013. Festival će biti održan na dva floora, Open Air Garden Space i After Room. Festival će publici ponuditi priliku da se zabavi i pleše uz 10 DJ-eva, koji puštaju razne vrste muzike kao što su hip-hop, breaks, deep & tech house i techno. Ulaz je besplatan.

Laško Summer Lounge Bar

Na platou Skenderije u Laško Summer Lounge Baru održat će se gostovanja najboljih regionalnih DJ-eva i bendova.

U petak, 16 . augusta, nastupit će Tomcraft, poznat po hitovima “Loneliness” i “Like a Roller”, dok će u subotu za muziku biti zaduženi Zap Me Strobe, poznati i kao Miss Ivee & Damien.

Nedjelja, 18. august, rezervisana je za nastup bh. elektro benda Kazoo, a nakon njih slijedi set dubrovačkog Audiometrica, DJ dua Laneta i Petre, dok će u ponedjeljak, 19. augusta, nastupiti bend Macao. Londonska DJ-ica Goldierocks nastupit će u utorak, 20. augusta, a beogradski bend Sevdah Baby 21. augusta obećava vrhunsku zabavu.

U četvrtak, 22. augusta, novosadska DJ Miss Kay Dee odsvirat će svoj set, 23. august rezervisan je za nastup Alexandra Zimmermana aka DJ Zimbo, a nakon njega priliku da se predstavi sarajevskoj publici dobit će i Stefano Palmisano.

Vrhunac zabava u Laško Summer Lounge baru bit će u subotu, 24. augusta, kada će nastupiti DJ Miss Mavrik.

Lokalna podrška bit će Treba Mi Bass, poznatiji kao Ismix & nanE, a ulaz na sve zabave je isključivo sa pozivnicama koje će se moći osvojiti ili dobiti u Laško Summer Lounge baru na platou Skenderija.

Shatro Film Festival

Shatro je nedavno otvoreni shop/caffe/galerija u zgradi Papagajci, kod mosta Ćumurija. Tokom Sarajevo Film Festivala, u periodu od 16. do 24. augusta, pripremili su popratnu, autentičnu muzičku verziju vlastitog - Shatro Film Festivala.

"Najjače druženje svih vremena, DJ-evi, graffiti live act, izložbe, cuga, kuliranje u hladu uz rijeku, izležavanje na travi, betonu, gdje god stignete. Zabavljaju vas El Karinho (16. august), Kontra (17. august), Patwo (18. august), Score (19. august), Alvin (21. august), GogoBa (23. august), i Billain (24. august), ko zna ko još naleti i šta nam sve padne na pamet u tih nekoliko dana! Naletite na mega druženje čitav festival", poručuju organizatori. Ulaz na sve partyje je besplatan.

2. Sarajevo rock festival

U sarajevskom rock & jazz klubu Underground će se za vrijeme 19. SFF-a održati 2. Sarajevo rock festival.

Ulaz na sve koncerte bit će besplatan, a pored svirki i nastupa tokom čitavog festivala, bit će organizirane i umjetničke radionice, izložbe stripova, kao i promocije različitih karaktera, a jedna noć će biti posvećena i tatoo umjetnosti.

Od gostujućih bendova organizatori ističu Dijabaz iz Zagreba, The Tide iz Kranja i Drum n Zez iz Novog Sada, a od domaće ekipe tu je stalni bend Undergrouderi te Leftoversi, Zona Iskljuchenja, disko DJ Cycle eM Vara, kao i Unplugged Plug.

Hacienda

Popularni klub Hacienda u Starom Gradu također je mjesto vrhunske zabave. Tokom SFF-a će biti svaku noć organizovan muzički program uz DJ-eve, a pripremljen je i "Hacienda Specials".

U petak, prvi dan SFF-a nastupit će Kazoo Band (16. august), subota je rezervisana za Hacienda Superstarse (17. august), u nedjelju je na programu Nudiscoexquisite (18. august), ponedjeljak DJ Kopi Pest (19. august), utorak DJ Matti (20. august), četvrtak Zlatnichi&Friends (22. august), petak DJ Picka a Boo (23. august), a u subotu su ponovo Hacienda Superstarsi (24. august).

SFF