Ljubav i veze
97

Želite prekinuti vezu? Prije toga postavite sebi ovih devet pitanja!

Klix.ba
Foto: Flickr
Foto: Flickr
U zadnje vrijeme vaša je veza na staklenim nogama. Nekako ništa ne ide kao ranije, kako bi trebalo, a niste sigurni ni kuda sve ovo skupa vodi.

Ipak, prije nego konačno kažete zbogom ili napravite nešto zbog čega ćete zažaliti, postavite sebi sljedećih devet pitanja:

1. Jesam li možda samo ljut/a?

Prije nego što odlučite staviti tačku na određen period i ostaviti osobu s kojom ste u vezi, zapitajte se – prekidam li zbog pravih razloga? Ne budite impulsivni. Usporite i ispitajte situaciju: je li ova odluka isključivo emotivne prirode? Sačekajte dok se ne smirite i ne budete u stanju da racionalno preispitate potrebu za prekidom. Najlakše je odustati u trenutku kad ste iscrpljeni, pod stresom ili imate neki neriješen konflikt.

2. Možemo li ovo riješiti?

Ovo je jako bitno pitanje. Još bitnije – želite li to riješiti? Postoji li u vašoj vezi nešto vrijedno spašavanja? Čak i ako ste i dalje nesigurni u vezi svoje posvećenosti vezi, pokušajte pronaći najzdravije rješenje za konflikt. Razgovarajte o onome što vas muči, glasno kažite svoje potrebe i želje, pa ako treba, i izvinite se zbog nekih postupaka koje ste možda učinili nesvjesno. Slušajte svog partnera i poštujte njegove osjećaje.

Ukoliko ste u stanju mirno riješiti neku konfliktnu situaciju, moći ćete ostvariti bolju komunikaciju u budućnosti, ili sa sadašnjim partnerom. Možda otkrijete da vam je ustvari oboma stalo, te date vašoj vezi još jednu šansu. Ipak, čak i ako ne bude tako, pa i odlučite prekinuti vezu, bolje je da to učinite mirno, bez svađe i konflikta.

3. Brzam li sa zaključcima?

Kada dođu teška vremena, lakše nam je pobjeći u svijet snova i fantazija. Nemojte dopustiti sebi da upadnete u "trava je zelenija kod komšije" igrice, vjerujući kako će vaš život biti bolji kad jednom budete sami. Nemojte biti sigurni u to da je vaše trenutno stanje nezadovoljstva isključivo posljedica loše i disfunkcionalne veze. Također, nemojte se porediti sa drugima, svoju sa vezama vaših prijatelja ili rođaka… svaka je veza drugačija. Pokušajte ne brzati u zaključcima, ne djelovati ishitreno, preuveličavati situaciju ili sanjarenjem bježati od stvarnosti.

4. Jesam li otvoreno dao/la do znanja partneru šta želim?

Umjesto što krivite partnera jer "ne razumije vaše potrebe", zapitajte se da li ste mu/joj otvoreno rekli i dali do znanja šta je ono što stvarno želite. Niko ne može čitati vaše misli! Neka vas pitanje "Trebamo li prekinuti" inspiriše da otvoreno razgovarate o svojim potrebama, željama i brigama. Izaberite komunikaciju, jer jedino na taj način može doći do ozdravljenja veze, te shvatanja srži problema koji vas udaljava jedno od drugog.

5. Kako će se moj život promijeniti ukoliko prekinemo?

Prije nego odlučite zaista završiti vezu, zapitajte se – kako će moj život izgledati bez partnera? Stvari će se promijeniti. Situacija se može iskomplikovati. Vaš socijalni život će također pretrpjeti promjene, a vaša dnevna rutina više neće biti rutina. Da li je to dobro ili loše? Možete li se zamisliti u tom novom scenariju?

6. Hoću li zažaliti prekid veze?

Duboko u sebi, mislite li da odustajete prebrzo i prelako? Vjerujete li još uvijek kako je on/a ona/pravi/a? Trebate razgraničiti osjećanja žaljenja i tuge zbog prekida. Naravno da vam neće biti svejedno prekinuti nešto čemu ste bili posvećeni jedan određen period svog života. Ipak, to se ne može mjeriti sa žaljenjem i krivnjom, koja se može javiti nakon što shvatite kako ste napravili pogrešnu odluku i pustili "pravu" osobu iz svog života.

7. Da li iniciranjem prekida samo pokušavam igrati igrice?

Ukoliko se nadate kako će vas prekid ili pak prijetnja istim samo dodatno zbližiti, varate se. Ne igrajte mentalne igrice sa svojim partnerom. Ukoliko želite da se stvari promijene na bolje, inicirajte razgovor i energiju u samu vezu. Ali nikako ne prijetite prekidom, koristeći ga kao alat za iniciranje pozitivne promjene.

8. Da li neko sa strane utječe na moju odluku o prekidu?

Postoji li neko od prijatelja ili članova porodice ko (in)direktno vrši pritisak na vas da prekinete tu vezu? Preispitajte njihove motive – u pitanju mogu biti stvari koje ne biste trebali ignorisati, ukoliko je ta osoba upravu, te vam želi sve najbolje, ali pak, s druge strane, to mogu biti i krajnje sebični, nezdravi razlozi koji za cilj imaju razdvajanje vas i vašeg partnera i ostvarivanje nekih ličnih ciljeva. Budite sigurni u to da odluku o raskidu donosite isključivo vi i osoba s kojom ste u vezi, bez utjecaja ljudi iz okoline.

9. Jesam li ipak dao/la sve od sebe?

Veza kojoj niste maksimalno posvećeni će eventualno propasti. Ne krivite svog partnera za to, ukoliko se i sami niste potrudili maksimalno. Ako odgađate da kažete zbogom, pokušajte još jednom dati svoj maksimum. Ako je ljudima zaista stalo, uvijek postoji način, savjetuje Eharmony.

Sretno!