Ljubav i veze
30

Vodič za muškarce: Kako kupiti cvijeće za Valentinovo

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U subotu će parovi širom svijeta obilježiti Dan zaljubljenih, a mnogi su već počeli pripreme za ovaj romantični dan i razmišljaju o poklonima i nezaobilaznom cvijeću.

Nic Faitos iz njujorške kompanije Starbright Floral Design već 20 godina bavi se poslovima sa cvijećem i ima nekoliko važnih savjeta za sve pripadnike jačeg spola o tome šta izabrati.

Ne kupujte crvene ruže

Faitos poručuje da se treba truditi da ostavite pravi utisak, a to je moguće samo ako ste interesantni. Stoga birajte cvijeće koje je zanimljivije od tradicionalnog buketa ruža. Ovo je i mudra odluka, s obzirom da se cijene ruža uoči i na Dan zaljubljenih udvostruče.

Bolje je izabrati drugo cvijeće čija je sezona, poput ljiljana ili hrizantema. Ne samo da će biti svježije, nego će i duže trajati.

"Buket ruža je nešto očekivano. Budite kreativniji i za manje novca kupite veći buket drugačijeg cvijeća", kazao je Faitos.

Birajte kvalitetno i ne štedite na tome

Želite li kupiti kvalitetno cvijeće i poslati ga u stan ili kancelariju svoje partnerice ne očekujte da prođete jeftino, ali i ne izjednačavate budžet sa ljepotom jer neke od najljepših stvari uopšte ne koštaju bogatstvo.

Ne naručujte kod velikih online trgovaca

Mnogi od nas u današnje vrijeme se okreću velikim online ponuđačima, ali Faitos upozorava da vam to bude zadnja opcija jer je moguće da ona neće biti držana na adekvatnim temperaturama i u odgovarajućim uslovima prilikom putovanja.

"Ono što stave u kutiju kad isporuka krene bude nešto sasvim drugačije od onoga što vidite kada tu kutiju otvorite", upozorava Faitos.

Pametnije je izabrati respektabilnog cvjećara koji dostavlja cvijeće u vašem gradu, a većina ih ima i web-stranice i prima narudžbe putem telefona. Tako ćete osigurati da vaše cvijeće ostane najkvalitetnije.

Razmišljajte o trajanju cvijeća

Nemojte se oslanjati samo na trenutni izgled cvijeća. Raspitajte se kod cvjećara koliko dugo ono može trajati i provjerite je li slučajno oštećeno. Ako ste u dilemi, izaberite cvijeće čija je sezona.

Izaberite cvijeće u skladu sa ličnošću partnerice

Neka cvijeće koje poklonite vašu voljenu podsjeća na vas i neka bude svježe i čisto. Ako niste sigurni šta izabrati, posavjetujte se sa prodavcem o tome šta bi se vašoj partnerici moglo svidjeti, u skladu sa njenim ukusom.