Istraživanje
0

Testosteron žene podstiče na samozadovoljavanje

Klix.ba
Pretpostavlja se da muškarci češće žele seks od žena zbog veće količine testosterona u krvi, međutim, do sada nije bilo poznato kako ovaj muški spolni hormon utječe na ponašanje žena.

Tim naučnika s Univerziteta Michigan je otkrio da žene, koje imaju viši nivo ovog hormona, on podstiče na samozadovoljvanje. Međutim, veće količine testosterona ne znače i veću želju za seksom sa partnerom, piše Daily Mail.

"Decenijama se raspravlja zašto se istraživanja o seksu fokusiraju na disfunkcije i liječenje, a ne na zadovoljstvo, užitak, veze ili stres. Čitav niz faktora se ne istražuje", kazala je autorica studije Sara M Van Anders.

U jednoj od malobrojnih studija, koje su proučavali navike zdravih odraslih osoba, učestvovalo je 105 žena i 91 muškarac. Oni su morali dati odgovore na piranja o svom seksualnom životu. Također su im uzeti uzorci pljuvačke i testirani na nivo testosterona i kortizola, hormona stresa.

Van Anderes je otkrila da nivo testosterona ne utječe na želju za seksom ili samozadovoljavanjem kod muškaraca, kod žena je situacija potpuno drugačija.

Žene kod kojih je zabilježen viši nivo ovog hormona najvjerovatnije neće željeti stupiti u seksualni odnos, ali će u želji da se oslobode stresa, posegnuti za samozadovoljavanjem.