Ljubav i veze
19

Svi smo nastrani: Čudne seksualne fantazije su češće nego što se misli

Klix.ba
Postojanost "nastranosti" u okviru ljudskih seksualnih želja definitivno nije nova vijest, ali je svakako osvježavajuće što čak 78 posto građana svijeta ima poneku čudnu fantaziju.

Uprkos tome što je nastranost jedan veliki i još uvijek neprevaziđeni tabu, ona zastupljenija nego što se ranije mislilo. Naime, prema podacima istraživanja stručnjaka sa Univerziteta u Quebecu i Instituta Philippe Pinel iz Montreala, skoro osam od 10 ljudi ima tajnu želju u vezi seksa.

Rezultati su objavljeni u Žurnalu za istraživanja seksualnog ponašanja (The Journal of Sex Research), a bazu istraživanja predstavljalo je 1.040 anketiranih žena i muškaraca. Njima je rečeno da iskažu svoje misli u vezi osam nekonvencionalnih fantazija, piše Maxim.

Pokazalo se da 45,6 posto ispitanika bar jednu od ponuđenih fantazija smatra privlačnom, dok je njih 33,9 posto priznalo da je učestvovalo u realizaciji barem jedne od njih. Drugim riječima, skoro pet od 10 osoba ima fantaziju koja je previše čudna da bi se sprovela, dok je troje od 10 učestvovalo u ostvarenju tabu seksualnih fantazija.

Jednostavnim zbirom dobija se 78 posto onih koji bi željeli probati ili koji su zaista probali neki od "zabranjenih" snova.

Na trećem mjestu je egzibicionizam koji podrazumijeva seks na javnom mjestu na očigled prolaznika (30,6 posto), na drugom mjestu je fetišizam (44,5 posto) dok je na prvom mjestu otkačenih fantazija voajerizam, odnosno posmatranje seksualnog čina (46,3 posto), piše Maxim.