Ljubav i veze
0

Stopala su najmanje erotičan dio tijela

Klix.ba
Neurolozi su proučavali povezanost seksa i moždanih aktivnosti te su otkrili kako su stopala najmanje privlačan dio ljudske anatomije.

Studiju su sproveli naučnici Univerziteta Bangor i Witwatersrand iz Johannesburga, a otkrili su kako se stopala nalaze na kraju liste od 41 dijela ljudskog tijela koji izazivaju seksualnu privlačnost. Nalaze se odmah iza koljena.

Rezultati su opovrgli ustaljenu teoriju da stopala imaju senzualnu povezanost sa genitalijama, a objavljeni su u neurološkom listu Cortex i nizu drugih medija.

Ostala otkrića pokazale su mušku sklonost ka zadnjem dijelu nogu (iako su žene time manje impresionirane) te ka rukama, još jednim dijelom tijela koji žene ostavlja prilično ravnodušnim. Otkriveno je i da muškarci imaju približno isti broj erogenih zona kao i žene, za razliku od uvriježenog mišljenja da imaju samo jednu (genitalije).

"Veliki broj ljudi pretpostavlja da je žensko tijelo puno erogenih zona, a da muškarci imaju samo jednu, onu očitu. Međutim, prilično su jednaki, s tim da žene imaju blagu prednost", rekao je profesor Oliver Turnbull sa Univerziteta Bangor.

Rezultati su se pokazali prilično dosljednim nevezano za rasu, pol i seksualnu orijentaciju. Najpopularniji dijelovi tijela su genitalije, usne, uši, unutrašnjost bedara i lopatice.

Zahvaljujući ovoj studiji, naučnici sada pretpostavljaju da seksualni nagon kontoliše dio mozga nevezan za čulo dodira.

Koji su to najprivlačniji dijelovi ljudskog tijela

Ženska usta i usne se smatraju najerotičnijim dijelom tijela, a slijede vrat, bradavice i grudi, zadnjica i kukovi.

Kod muškaraca su se na vrhu liste našla usta i usne, zatim unutrašnji dio bedra, vrat, bradavice i donji dio leđa, a najmanje erotičan dio muškog tijela je podlaktica.